Hardo Pajula: Euroopa sügis (16)

Hardo Pajula
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hardo Pajula
Hardo Pajula Foto: Erik Prozes

Eesti eliidi valdavalt paanilisest reaktsioonist Briti referendumile kumab läbi soovimatus mõista, et peale Venemaa võib maailmas olla veel teisi ohte ning muid eesmärke peale majanduskasvu, kirjutab kolumnist Hardo Pajula.

Kitsarinnalised britid «lõhuvad lääne ühtsust» (Ligi), andsid «Euroopale suurima tagasilöögi pärast Teist maailmasõda» (Paet), jätavad «meid karmide idatuulte kätte» (Tsahkna) jne. Kõik siunavad ühel häälel populiste ja paremäärmuslasi.

Vähemalt osaliselt on neil ka õigus. Brittide otsus lahkuda juhatas sisse uue aastaaja kontinendi ajaloos ja seetõttu hakkab keskmine temperatuur nüüd tõesti langema ja sademete hulk kasvama. Et saksa literaadi Hans Magnus Enzensbergeri sõnul on Euroopa Liit Schönwetterkonstruktion (sks k konstruktsioon ilusa ilma jaoks), siis on see sügise lõpuks ilmselt asendunud millegi muuga. Ent suve otsasaamise puhul lööb lamenti vaid see, kellele aastaaegade vaheldumine tuleb üllatusena. Pikale veninud puhkuse ajal populaarsust kogunud tahtepõhise meteoroloogia koolkonna esindajate arvates on sügist võimalik asjatundlike loitsude ja manasõnadega eemal hoida. Sel teoorial on nüüd küll kriips peal ja selle iseteadlikel eestkõnelejatel võib olla ka tõepoolest paanikaks põhjust.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles