Ei, härra peaminister!

Kadri Veermäe
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David Cameron
David Cameron Foto: Andrus Peegel

Briti peaminister David Cameron (49) on kahtlemata nädala nägu, kuid teda võib nimetada ühtlasi selle aasta või aastakümne omaks. Šotimaa referendum 2014. aastal möödus tema jaoks valutult, kuid isiklikult käima lükatud Suurbritannia rahvahääletuse tulemused on ettearvamatud.

Tagajärjed kuhjuvad robinal: Cameron teatas, et astub tagasi, nael kukkus 31 aasta madalamale tasemele ning Šotimaa ja Põhja-Iirimaa juhid kuulutasid, et nemad ei taha Euroopa Liidust kuskile minna. Uus Šoti iseseisvusreferendum on rohkem kui tõenäoline.

Cameroni karjäär peaministrina on läbi ja Suurbritannia üle 40-aastane Euroopa Liidus oleku aeg samuti. Kapten sooviks ise küll laevalt varem lahkuda ja jätta Lissaboni leppe 50. artikli jõustamine uue valitsusjuhi ülesandeks, kuid Euroopa Liidu liidrid teatasid eilses ühisavalduses, et britid on otsuse teinud ja nüüd alustatakse lahkumiskõnelusi nii vara kui võimalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles