POSTIMEHE VIDEOLUGU Toitumisspetsialist vereproovist: sa ei usu, mida ma sinu kohta juba tean

Marian Võsumets
, saatejuht-produtsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ülitäpne kehakoostise mõõtmine ja põhjalik vereproov võimaldab spetsialistil inimese söömisharjumuste, elustiili ja koguni iseloomu kohta üllatavalt täpseid järeldusi teha.

Eestis tegutseb hetkel rohkem toitumisnõustajaid kui kunagi varem, ent paraku on suur osa neist vajaliku tausta ja teadmisteta isehakanud teenusepakkujad. 

Postimees uuris, millel põhineb paljude sportlaste ja fitnessi võistlejate ülitäpne toitumiskava, mis arvestab välja konkreetse inimese iga toidukorra süsivesikute, valkude ja rasvade vahekorra grammides.

«Kõige määravam on inimese hormoonsüsteem - sellest sõltub, millist edu on võimalik saavutada,» märkis toitumisspetsialist ja jõutõstmises 225 korral Eesti rekordeid uuendanud sportlane Margus Silbaum, kes jõudis toitumiskavade koostamiseni läbi isikliku kogemuse iseenda peal katsetades.

Näiteks kui inimese kasvuhormooni sisaldus veres on loomupäraselt kõrge, on õige toitumise puhul häid tulemusi saavutada kergem. Samas ei mõjuta organismi ükski hormoon eraldi, vaid omavahelisel koosmõjul. Lisaks tuleb arvestada ka kilpnäärme-, mees- ja naissuguhormoonide tasemega ning nende suhet ülejäänud verekoostisega, mis esmakülastajal silme eest kirjuks võtab.

Ettevaatlik tuleb olla ka spordiklubide ja apteekide kehakoostise mõõtjatega, mis antud võrdluse puhul kaldusid Põhja-Eesti regionaalhaiglas saadud tulemustest oluliselt kõrvale. Möödapanek tervelt viie protsendiga ei tohiks olla aluseks ühegi kava koostamisel.

«400 inimese igakuistest vereproovidest ja ülitäpsetest toidu kaalumistest olen saanud piisavalt infot, et rääkida, mis sinuga hetkel toimub, kuidas oled söönud ja üldse oma elu elanud,» jätkas ta, «ning kuidas oleks tuleviku mõttes kõige tervislikum jätkata.»

Oma klientide vereproove analüüsides on Silbaum jõudnud vilumuseni, mis lubab tal tänaseks üsna täpselt järeldada ka inimese kõige isiklikumaid nüansse. See eeldab mahukat analüüsi, mille käigus mõõdetakse kuni 60 näitaja sisaldust veres.

Silbaumi kliendid on aktiivsetest harrastajatest tippsportlasteni välja, teiste seas äsja olümpiapääsme lunastanud Mart Seim. Samuti paljud üha populaarsemaks muutuva bikini fitnessi võistlejad on oma personaalse kava saanud just temalt. Siinkohal tuleb meeles pidada, et tegemist on täppisteadusega, mis ei ole hobisportlasele tingimata hädavajalik.

Margus Silbaum on spordiga tegelenud 24 aastat, püstitanud kaks jõutõstmise maailmarekordit, ühe Euroopa rekordi, võitnud 21 medalit Euroopa ja maailmameistrivõistlustelt ning uuendanud Eesti rekordeid 225 korral.

«Maksimaalne taastumine treeningust läbi ülitäpse toitumiskava on kõige aluseks», usub ta ise.

Vaata videot!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles