Juhtkiri: riiklik süstlasport Venemaa moodi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Urmas Nemvalts

Erinevad diktatuurid on läbi aegade kasutanud sporti ära propagandas eesmärgiga tõestada oma sportlaste saavutatud võitudega ühtlasi nende režiimide üleolekut kõigist ülejäänutest. Kõige kaugemale mindi selles endistes kommunistlikes riikides, kus dopingukasutamine oli lahutamatu osa riiklikust spordisüsteemist. Riiklikult organiseeritud dopingutarvitamise ulatus tuli ilmsiks alles pärast kommunismi varisemist, nagu ka selle tagajärjed. Praeguseks juba sageli unustusse vajunud spordisaavutuste ohvriks toodi tuhandete atleetide vaimne ja füüsiline tervis.

2014. aasta detsembris pakkus terves maailmas palju kõneainet saksa kanalis ARD linastunud dokumentaalfilm süstemaatilisest dopingutarvitamisest Vene spordis. Põhimõtteliselt väideti selles, et Venemaa on ülesehitanud riikliku dopingusüsteemi, millel on täielik võimude toetus ning kellega mängivad kokku ka Vene antidopinguorganisatsiooni ametnikud. Edaspidised paljastused on seda vaid kinnitanud, et süstemaatiline dopingukasutamine ning selle jälgede varjamine on Venemaal eksisteeriva riigi poolt kontrollitud sportlaste ettevalmistussüsteemi lahutamatuks osaks.

Viimane suurem vene sportlastega seotud dopinguskandaal lahvatas selle aasta 7. märtsil, kui meldooniumiga jäi vahele iluuisutaja Jekaterina Bobrova. Loetud tundide pärast tulid teated, et sama ainet on kuritarvitanud tennisist Maria Šarapova. Sellest hetkest on patustanute nimekirja lisandunud uusi ja uusi vene sportlaste nimesid ning praeguseks on meldooniumiga vahele jäänud juba üle poolesaja Venemaa sportlase. See on ilmselt siiski vaid jäämäe veepealne osa. Dopingukasutamise mastaapidest annab tunnistust ka see, et vahelejäämise hirmust on paljud Vene sportlased loobunud võistlemast ning mitmetele võistlustele on näiteks viimasel ajal läkitatud hoopis erinevate pallimängu meeskondade reservkoosseisud.

Eelmise nädala reedel võttis Rahvusvaheline kergejõustikuliit IAAF vastu otsuse Vene kergejõustiklasi augustis algavatele Rio de Janeiro olümpiamängudele mitte lubada, jättes kehtima möödunud aasta lõpul neile antud võistluskeelu. Samas otsustas IAAF halastada Aafrika jooksuriik Kenyale, kelle atleedid troonivad Venemaa omade kõrval dopingukahtluste nimekirjas.

Täna Lausanne’is istungile koguneva Rahvusvahelise Olümpiakomitee ees seisab võrdlemisi keeruline ülesanne: otsustada, kas aktsepteerida IAAFi otsust karistada kollektiivselt kõiki Vene kergejõustiklasi, mh neid, kes pole positiivset dopinguproovi andnud, või mitte. Õhus on ka terve Venemaa olümpiadelegatsiooni kõrvaldamine. Ilmselt ei saabu lõplikku selgust ka täna, sest mitmed uurimised, näiteks rahvusvahelise antidopinguorganisatsiooni WADA sõltumatu komisjoni uurimine, mille käigus vaadatakse mh uuesti läbi Vene sportlaste varem antud dopinguproovid, alles kestab.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles