Õigeusu kirik koguneb üle tuhande aasta

Priit Rohtmets
, TÜ usuteaduskonna kirikuloo teadur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Sel nädalavahetusel koguneb Kreetal rohkem kui tuhande aasta järel üleilmne õigeusu kiriku kirikukogu ehk sinod, kus pole esindatud kõik iseseisvad õigeusukirikud ning kiriku korraldusest ja tegevusest saadakse üle ilma aru mitut moodi.

300 miljonit inimest koondav õigeusu kirik juhindub tänaseni 4.–8. sajandil toimunud seitsme oikumeenilise kontsiili ehk kirikukogu otsustest, millega määrati omal ajal kindlaks nii kiriku õpetust kui ka korraldust puudutavad põhimõtted. Kirikukogu oli koht, kus vaieldi ja lepiti kokku, otsused pandi kirja ja moodustavad kiriku kanoonilise pärandi.

Üksikuid sinodeid on õigeusklikel toimunud ka pärast viimast oikumeenilist kontsiili, ent kõiki õigeusu kirikuid koondavat kirikukogu pole vaatamata mõnele katsele õnnestunud pärast esimest aastatuhandet kokku kutsuda. Et õigeusu kirikud on sageli pehme jõud, mida riigid rahvusvahelisel areenil oma huvide kaitsmisel ja poliitika elluviimisel kasutavad, mõjutab kirikus toimuv rahvusvahelisi suhteid. Samuti sõltuvad õigeusu kiriku sinodist kiriku suhted teiste kristlike kirikutega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles