Postimees 1993. aastal: KGB üritas värvata Balti Instituudi direktorit Ivo Ilistet

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on riigiarhiivis olevad KGB toimikud.
Pildil on riigiarhiivis olevad KGB toimikud. Foto: Toomas Huik

KGB otsustas 1987. aastal värvata oma kaastöötajaks Rootsis asuva Balti Instituudi direktori Ivo Iliste, teatas möödunud neljapäeval Rootsi raadio.

See oli järjekorras juba neljas Balti Instituudiga seotud KGB dokument, mille Rootsi raadio on avalikustanud. Raadioreporter Christer Larssoni kinnituse kohaselt pärinevad dokumendid Leedu KGB arhiivist. Larssoni sõnul on dokumendid Balti Instituudi kohta vaid imeväike osa arhiivist, mis saadi kätte Leedu KGB likvideerimisel.

Varem levisid kuuldused, et Balti Instituuti kompromiteerivaid dokumente aitab ajakirjandusse sokutada Hain Rebas, kellel oli hiljuti tõsine tüli Rootsi Balti Uurimiskeskuse professorikoha pärast.

Tänavu 24. mail teatas Rootsi raadio KGB dokumentidele viidates, et mitu Balti Instituudi juhatuse liiget olid KGB teenistuses. Dokumentidest selgus näiteks, kuidas KGB esimene ja viies peavalitsus tegelesid 1987. aastal Balti Instituudi teaduskonverentsi ettevalmistamisega. Mais 1987 sai Eesti NSV KGB Moskvast käsu korraldada sellel konverentsil uusi värbamisi. NSV Liidust saadetud 50-liikmelises delegatsioonis oli seitse KGB ohvitseri ja kuus KGB usaldusmeest.

14.06.1993

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles