Anu Viita-Neuhaus: esimesed «alkoholilaksakad» kommidest, milles voolab kangete kraadidega magus löga (15)

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Viita-Neuhaus
Anu Viita-Neuhaus Foto: Virumaa Teataja

Telefonis lubab Jevgeni Ossinovski nõunik kommunikatsioonialal teha kõik, et leida kõneisik, kes võiks arvata midagi alaealistele alkoholikommide müümisest. Kõne lõpus mõistan, et teema on maas. Probleemi võib panna jalust ära ülemisele riiulile. Kuigi rummist või viinast läbiimbunud kommide müüki ei reguleeri ükski õigusakt. See on fakt.

Niisiis loodame heale tavale ja usule, et kasvueas noored neid poest osta ei saa. Ometi on elus igal mustvalgel asjaolul komme nii või naa. Mõned nädalad tagasi ostis meie äsja kaheksandat sünnipäeva pidanud poeg väikelinna kauplusest alkoholikomme. Kolm pakki vinge protsendiga maiust rändasid ostukorvi tõrgeteta. Mitte veel suhu. Esialgu ...

Meil siin provintsis, 100 kilomeetrit pealinnast eemal olevat üsna levinud viis saada (esimesed) «alkoholilaksakad» kätte just kommidest, milles voolab kangete kraadidega magus löga. Hiljutisel võistlusel auhinnalisele kohale tulnud algklassilaps olla preemiaks saanud just sellise karbi. Võta siis kinni sellest «heast tavast». Jääb vaid loota, et see polnud maiuseletist pärit 4,5-protsendilise brändiga kommikarp, mille sisu kahtlemata lapsele kilgi pähe paneb.

Nagu karp, mille kohta küsis karmi olekuga kassapidaja poisilt: «Kas ma võin neid sulle müüa?». Ehkki väikemees vastas eitavalt, ulatati talle klassikalised liköörikommid – kange Viru Valge ja Vana Tallinnaga. Ka kaubanduskeskuses, mis teenis eelmisel aastal soliidse kasumi, ei tehtud teist nägugi 14,7-napsuprotsendiliste liköörikommide peale. Kolmandas, 17 (!) alkokommisordiga ostuparadiisis õnnestus vaevata kätte saada rummi-kookosepallid, kus vaid ingliskeelne info ja hinnasilt riiulil viiteta alkoholisisaldusele. Ups! Aga JOKK.

Alaealiste emana ütlen, et päeva ostustatistika oli ränk ja jube. Püüa siis mõista neid, kes ütlevad, et mis see üks komm ikka teeb või maiuste hind on kallis, et need laste ostukorvi rändaksid. Üks on kindel – rääkige, mida tahate, kalkuleerimist ja kokkuhoidu on (eel)teismelistelt raske eeldada. Usun sedagi, et «piisakesega» maius võib tekitada sõltuvust ja kujundada väärarusaama magusast, lausa maitsvast alkoholist.

Meie katse teine osa oli muide alkoholikommide söömise järel võimaliku joobe tuvastamine. Kuigi väljahingatud hingeõhus leidus alkoholi tublisti, joovet siiski polnud. Küll aga oli enesetunne kogu päev uimane.

Eestis olla 60 000 alkohoolikut, üleeuroopaline ESPADi uuring väidab lausa, et tõenäoliselt on mu poeg juba eakaaslasest sõbra 12. sünnipäevalt tulles purjus. Arvud inimestest, kes kord alustanud, kelle vanemad on öelnud, et ei usu, et nende võsukesega nii juhtub ...

Hoian minagi silma peal, kuid siiski, ministrihärra, palun abi. Äkki tõstaks (seaduse abil) asjad sinna, kus nende koht – alkoholipudelid ei sätenda limonaadiletis. Miks peavad siis olema alkoholikoonused kommiriiuli lõputus reas?

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles