Triinu Järviste: kas kunstnik konkureerib?

, VARUL vandeadvokaat
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triinu Järviste
Triinu Järviste Foto: Advokaadibüroo Varul

Hiljuti on uudsena esile kerkinud konkurentsiõiguse rikkumise menetlused loomesektoris. Need menetlused teevad eriti aktuaalseks selle, et ka loomeinimesed Eestis peavad olema teadlikud neile kui ettevõtjatele kehtivatest konkurentsiõiguse reeglitest, kirjutab advokaadibüroo VARUL vandeadvokaat Triinu Järviste.

Loomesektorit vaadeldakse sageli kui eraldiseisvat valdkonda, mille esmane eesmärk on kultuuri arendamine ning milles tegutsejad eeldavad sageli endal olevat vabamad käed kui muudes majandussektorites. Paraku on see järeldus ekslik. Konkurentsiõiguse mõttes on ettevõtjaks äriühing, füüsilisest isikust ettevõtja või muu majandus- või kutsetegevuses osalev isik või juriidiliseks isikuks mitteolev ühendus, kusjuures majandus- või kutsetegevuseks loetakse igasugust kaupade ja teenuste pakkumist turul.

Nii vastavad ka loomeinimesed (nt muusikud, kirjanikud, kunstnikud, fotograafid, näitlejad, arhitektid, disainerid, modellid, filmikunstnikud) sageli ettevõtja mõistele konkurentsiõiguse mõistes, olles seega allutatud teistega samadele konkurentsireeglitele.

Niimoodi kujutab loomesektor endast ühest küljest küll olulist kultuuriedendajat, kuid teisest küljest ka olulist ning suurt majandussektorit, mille efektiivseks toimimiseks on tõhus konkurents oluline. Loomesektoris tegutsevate ettevõtjate konkurentsirikkumised mõjutavad samuti lähedalt tarbijaid, kuna neil on mõju sellistele tarbijatoodetele nagu kino-, kontserdi- ja teatripiletid, ajakirjad, raamatud, moekaubad, riided ja tarbekaubad.

 

Loomesektori konkurentsirikkumise kaasused

Viimase aasta jooksul on avalikuks tulnud mitu konkurentsirikkumiste kaasust loomesektoris. Kuulsaim neist on filmistuudiote kaasus Euroopa Komisjonis. Euroopa Komisjon teavitas 2015. a juulis kuut suurt filmistuudiot ja tasulise televisiooni edastajat SkyUKd oma kahtlustest, et kahepoolsetes lepingutes Hollywoodi suurimate filmistuudiote (nt Paramount Pictures) ja Sky vahel sisalduvad territooriumisätted rikuvad konkurentsiõigust.

Vastavate filmistuudiote ja Sky vahelistes lepingutes, millega stuudiod litsentseerivad enda väljalastud filme kindlaks ajavahemikus tasulisele televisioonile, on sätted, mille järgi peab Sky tagama, et litsentseeritud sisu ei edastata väljaspool litsentsipiirkonda. Nende sätetega takistab Sky UK Euroopa Liidu mujal asuvaid tarbijaid saamast kas satelliidi või veebi kaudu ligipääsu tasulise televisiooni teenustele, mis on kättesaadavad Ühendkuningriigis ja Iirimaal.

Mõned lepingud sisaldavad ka klausleid, mis kohustavad filmistuudiot tagama, et nende litsentsilepingud teiste edastajatega sisaldaks sätteid, mis takistaks teisi edastajaid tegemast oma tasulise televisiooni teenuseid kättesaadavaks Ühendkuningriigis ja Iirimaal. Komisjoni esmase hinnangu järgi annavad sellised sätted Sky UK-le absoluutse territoriaalse ekslusiivsuse, välistavad seeläbi ülepiirilist konkurentsi tasulise televisiooni edastajate vahel ning on seetõttu konkurentsireeglitega vastuolus.

Samuti avalikustas Ühendkuningriigi konkurentsiasutus 25.05.16 esimese konkurentsiõiguse rakendamise kaasuse loomesektoris Ühendkuningriigi ajaloos. Nimetatud menetluse järgi leppis mitu Ühendkuningriigi juhtivat modelliagentuuri väidetavalt oma erialaliidu kaudu kokku hindades, mis esitatakse jaekauplejatele, moebrändidele ja teistele klientidele. Kahtlustuste järgi jagasid modelliagentuurid, sh agentuurid, kes olid selliste modellide nagu Kate Moss ja Cara Delevingne tõusu taga, salajast informatsiooni, mh tulevaste hindade kohta.

Loomesektori ja konkurentsireeglid

Kuna loomesektoris mängivad rolli ka autoriõigused, siis võib aga selles valdkonnas olla konkurentsireegleid keerulisem kohaldada. Näiteks avalikustati 22.04.16, et eespool viidatud filmistuudiote kaasuses tegi Paramount Pictures Euroopa Komisjonile menetluse lõpetamiseks ettepaneku võtta kohustused, millega sisuliselt lubab kaotada absoluutse territoriaalse ekslusiivsuse sätted (ehk kokkuleppe, et edastaja tohib teost edastada üksnes talle määratud territooriumi klientidele) oma litsentsilepingutest.

Nende kohustuste aktsepteerimine võib sisuliselt kaasa tuua litsentsilepingutes sisalduvate absoluutse territoriaalse ekslusiivsuse kokkulepete hukkamõistu. Laskumata autoriõiguse spetsiifikasse, tuleb aga tõdeda, et see võib minna vastuollu autoriõiguse reeglitega, mis annavad autorile teatud olukordades õiguse määrata, millisel territooriumil tema teost edastada tohib.

Peale selle on Euroopa filmitööstuse esindajad niisuguste sätete hukkamõistu kritiseerinud seetõttu, et just sellisel litsentside territooriumide määramisel baseerub praeguse Euroopa filmitootmise kui majandusharu finantseerimismudel. Nimetatud sätete keelamise korral satuks see ohtu. Selliselt ei pruugi loomesektoris täiesti selge olla, kuidas mingites aspektides konkurentsireegleid rakendada.

 

Loomeinimesed peavad konkurentsireegleid teadma

Samas on selge siiski see, et konkurentsiõiguse olulisimad reeglid – sealhulgas nt konkurentidevaheliste hinnastamisinfo jagamise, hinnakokkulepete, turujagamise kokkulepete jm raskekujuliste konkurentsi piiravate kokkulepete keelud – kehtivad loomesektori ettevõtjatele samamoodi nagu muudes majandussektorites.

Kuna loomeisikud koonduvad sageli erialaliitudesse, siis võib seesuguseid konkurentsiõiguse rikkumisi eriti sageli just seal ette tulla. Niisiis peaksid loomeinimesed meeles pidama, et erialaliidud ei tohiks muutuda konkurentsivastaste kokkulepete sõlmimise platvormiks. Samuti on loomesektoris tegutsevate ettevõtjate kohustus tagada, et nende sõlmitavad kokkulepped (sh nt edasimüügilepingud ja litsentsilepingud) ei sisaldaks sätteid, mis on konkurentsireeglitega keelatud. Tasub mainida, et Eestis loetakse konkurentsivastased kokkulepped kuriteoks ning need on ka automaatselt tühised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles