PÄEVAINTERVJUU Mihkel Raud: mulle meeldib olla laval, riigikogus on see keeruline (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna ennelõunal oli Postimehe otsestuudios Mihkel Raud, kes teatas eile enda lahkumisest Sotsiaaldemokraatlikust erakonnast, riigikogust ja poliitikast tervikuna.

Raua sõnul ei näe ta riigikogu tööle tagasi vaadates põhjust nurisemiseks ja krimpsus näoga ringi käimiseks.

«Ma ei kasutaks ka seda väljendit, et Mihkel Rauale riigikogus ei meeldi. See on pooltõde. Õigem on see, et Mihkel Raud ei leidnud end seal lihtsalt üles,» selgitas ta. Raua sõnul tegeles ta enda koha otsimisega küll intensiivselt, kuid see tal paraku siiski ei õnnestunud.

Ja just see, et ühiskondlikus debatis osalemine toimuks kohas, kus ta tunneks end tugeva ja vajalikuna, panigi teda poliitikutööst loobuma ja ajakirjandusse naasma. Seejuures ei usu Raud, et tema lühiajaline parteisse kuulumine nüüd teda kuidagi teistmoodi defineeriks.

Raud selgitas seda asjaoluga, et tema maailmavaade on alati selge olnud, ka intervjueeritavatele tema saates. «Minu maailmavaade pole kunagi kellelegi saladuseks olnud. Minu maailmavaade on selline olnud aastaid ja ühe erakonnaga liitumine seda kindlasti ei muuda.»

Raud ei usu ka, et täna tehtaks Eestis otsuseid vaid riigikogus või valitsuses. Tema arvates on oluliselt tõusmas ka avaliku arvamuse osakaal. «See et meedia on neljas võim, võib Eestis olla sõnakõlks, aga see on muutumas,» põhjendas ta, miks tahab ühiskondlikus debatis osaleda just ajakirjanikuna.

Raua sõnul on kindlasti omajagu tõtt ka selles, et kui teleekraanil saab olla staar ja üksi särada, siis riigikogus on see märksa keerulisem. «Tõsi on ka see et ma olen üsna edev inimene,» sõnas ta.

Küll aga ei arva poliitika jätnud Raud, et on ainus äge mees riigikogus ja ülejäänud 100 seda ei ole. Raua sõnul on valdav enamus riigikogu liikmeid sümpaatsed, arukad ja ausad inimesed. Samas aga tundis ta, et kogu see töökeskkond ei olnud temale.

«Sa näed päevad otsa ühtesid ja samu inimesi, kes on valdavalt kenad inimesed, aga mingisugune mugandumine toimub. Ja see on kindlasti ohtlik, eriti kui me kujutame end ette rahva nimel otsuseid tegemas,» selgitas ta.

Oma lahkumisotsusele on Raud enda sõnul palju tagasiside saanud, eriti tartlastelt, kus valimispiirkonnas ta riigikokku kandideeris. Suuremas jaos on see tagasiside olnud mõistev. «Kuigi, loomulikult, ma annan endale aru, et paljude valijate jaoks võib minu otsus mõjuda reetmisena ja nende lootuse petmisena,» nentis ta.

Küsimusele, mida Raud riigikogu liikmena veidi rohkem kui aasta jooksul ära jõudis teha, vastas ta: «Pidasin paar üsna head kõnet». Samuti tõi Raud esile väikese seadusemuudatuse, mille ta esitas ning mis puudutas dokumendifotot.

Uuel hooajal alustab Raud teatavasti taas saatejuhina TV 3 saates «Kolmeraudne». «Ma arvan, et olen nüüd mitme relva võrra rikkam, kuidas poliitilist intervjuud teha,» sõnas ta.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles