Postimees 1931. aastal: stratosfäär on muutunud «käidavaks»

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevalmistustööd professor Auguste Piccardi lennuks stratosfääri.
Ettevalmistustööd professor Auguste Piccardi lennuks stratosfääri. Foto: /John Topham / TopFoto.co.uk

Zürichist, 5. juunil. (Trj:) Kuulsakssaanud prof. Piccard jõudis kesknädalal Zürichi. Ametlikud tervitused kestsid aga kuni neljapäeva hommikuni. Nii pääses Piccard alles hommikuks õnnesoovijatest ja võis ajakirjanikkudele seletusi anda.

Prof. Auguste Piccard. Foto: Scanpix
Prof. Auguste Piccard. Foto: Scanpix Foto: /

Piccard märkis, et tema lend olevat näidanud, et on täitsa võimalik stratosfääri jääda mitmeks tunniks teaduslikkude vaatluste tegemiseks. Ühtlasi seletas Piccard täitsa avameelselt, et kaks baromeetrit, mis olid kinnitatud õhupalli gondli külge, on stratosfääris rikki läinud.

Nii on ametlikult märgitud lennu kõrguseks ainult 13-14 000 m. Niihästi Piccard ise kui ka Kipfer on aga kindlad, et nad on lennanud 16 000 m. kõrgusel. Piccard tähendas, et temal on täitsa ükskõik, kas tema nimele märgitakse mingi ametlik kõrguserekord või mitte, kuna tema lennu eesmärgiks olid puht teaduslikud vaatlused. Siiski on saavutatud kõrgus tähtis selles mõttes, et nüüd on tõestatud võimalus eriti selleks ehitatud lennukitel tõusta stratosfääri.

6.06.1931

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles