Juhtkiri: «ärieetika» samm eetika poole

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Juba mitu aastat valitsenud korralagedus võlgnevuses autokoolidega tõotab sellel aastal lõpuks lahenduse saada. Uue liiklusseaduse järgi võib riik maksuvõlgadega ettevõtte koolitusloa tühistada.


Seni näis, et mitmed roolikeeramist õpetavad asutused olid oma mõttelise äriplaani rajanud kavale pakkuda iga hinna eest konkurentidest soodsamat teenust, isegi kui see tähendas riigivõlgade kasvamist.

Kui maksuametnikud liiga kõvasti pitsitama kippusid ja kohtuhaamri raksatused juba kõrvus kõlama hakkasid, piisas olukorra lahendamiseks lihtsalt sellest, kui vana ettevõte kinni panna ja autokool uue ja puhta mainega firma alla üle viia.

Kuna maksuvõlga kontrolliti vaid koolitusluba andes, mitte aga edaspidi, võis selline tegevus kesta karistamatult aastaid. Nii võis klientide seas tuntud ja pealtnäha usaldusväärne kaubamärk käia läbi mitmete ja mitmete juriidiliste «kehade» paberitest, ilma et autokooli ennast midagi ähvardaks.

Et see polnud mingi ühekordne või ühe firma petuettevõtmine, sellest annab tunnistust fakt, et läinud aasta lõpuks oli selliste autokoole omavate firmade võlg üle viie miljoni krooni.

Ka autokoolide liidu juhtkond tõdeb, et tegemist on tõsise probleemiga, mis mitte üksnes ei kahjusta autokoolide ausat konkurentsi, vaid mõjub halvasti ka kõigi autokoolide mainele.

Nagu iga koolitusasutus, müüb ka autokool peale oskuste usaldust, mis peaks tagama, et saadud oskused on tõepoolest ka õiged ja vajalikud. Iga pettusejuhtum kahandab koolitusettevõtete usaldusväärsust – ja kliendile ei ole sageli vahet, kas tegu on sisulise pettusega või pelgalt majandusliku vassimisega.

Muidugi ei ole autokoolitust pakkuvad ettevõtted ainsad, kes seesugust praktikat harrastavad. Maksude tasumata jätmine ja seejärel ettevõtte pankrotti laskmine on asi, mida juhtub ka mujal valdkondades. Ometi mõjub koolitusettevõtte selline teguviis eriti sobimatuna.

Muidugi ei muuda uuenenud seadus ka autokoolides päevapealt midagi. Kuid see annab õiguse vassijatel silm peal hoida ja nad koolituslubadest ilma jätta ning saadab sellega sõnumi, et vassimine ja valetamine ei ole tolereeritud.

Need ajad, mil ärieetika seisis üldisest eetikast üsna eraldi ja oli vahel ka sellele vastupidise tähendusega mõiste, peaks möödas olema. Samm ausama ja õiglasema maailma poole on see seadusemuudatus kindlasti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles