Ossinovski: ainsad ausad erakonnad Eestis on sotsid ja EKRE (68)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Jevgeni Ossinovski ütles Postimehe otsestuudios, et tema hinnangul on ainsad ausad erakonnad Eesti poliitmaastikul Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) ja sotsid.

Ossinovski selgitas, et küsimusele, kas Eesti ühiskonna vundamendiks on universaalsed inimõigused ja austus iga inimese suhtes ka tema erinevustes, on võimalik vastata «jah» või «ei». Selles küsimuses on ausalt oma seisukohta väljendanud Ossinovski hinnangul vaid sotsid ja EKRE.

Sotsid on esimehe sõnul ainsad, kes on avalikult julgenud end vastandada EKRE radikaalsele poliitikale. Teised erakonnad on jäänud ebamäärasteks. «Arvan, et asjade kohta tuleb öelda otse. Rassisti tuleb nimetada rassistiks,» ütles Ossinovski, kes tõi välja, et EKRE projekt on ellu kutsutud selleks, et ajada Eesti inimesed omavahel tülli, mis võib olla julgeolekuohuks.

Ossinovski selgitas, et teatud hulk Eesti elanikke pole eluga Eestis rahul. Ebavõrdsus on kasvanud ning kui suur hulk inimesi näeb, et majandus kasvab, keskmine palk kasvab, aga ühiskonna heaolu nendeni ei jõua, siis suureneb pettumus ja endasse sulgumine. Pettutakse peavooluerakondades, kes seni Eestit on valitsenud. 

«Sellest tulenevalt on radikaalsust õhutavad nišiparteid hakanud inimesi üles keerama ja seadma küsimärgi alla põhiseaduslikke alusväärtusi, inimõigusi, kogu alusvundamenti, mille peale ühiskonnad on rajatud. See on uus olukord Eesti ühiskonna jaoks, kus vastustatakse Eesti ühiskonna alustalasid,» viitas Ossinovski EKRE-le. Ta ütles, et EKRE on kutsunud üles humanistlikke väärtusi lammutama, kuid teised erakonnad pole tahtnud levivale radikalismile vastu hakata.

«See ei ole õige, EKRET ei tohi ignoreerida. Me peame selgelt näitama, kuhu see poliitiline projekt Eestit on viimas või võib potentsiaalselt viia. Ajaloost on palju näiteid. Teame seda, mis on toimunud paljudes teistes Euroopa riikides, olgu selleks Ungari või nüüd ka Poola uue valitsuse all. See poliitiline projekt on ohtlik ja seda tuleb vastustada ja selgelt inimestele sellest rääkida,» ütles sotside esimees.

Ossinovski tõi välja, et EKRE «projekt» koosneb kahest osast või eesmärgist – isoleerida Eesti välispoliitikast ning lammutada inimõiguste põhimõtteline vundament. «Kutsutakse üles otsima sisevaenlasi, alavääristatakse rahvusvähemusi, ka naisi...» Need tegevused on vastuolus sellega, mille poole on Eesti seni püüelnud, mis on pikaajaline seisukoht ja poliitiline suund.

«Küsimus ei ole poliitilises vaidluses, vaid Eesti ühiskonna tulevikku määrava küsimusega. Peame ühiskonnana jõudma selgusele, kuidas me edasi lähme.»

Sama probleemi ees on ka mitmed teised riigid Euroopas, nentis Ossinovski.

«Oleme vaadanud EKRE toimetamisi ja mõelnud, miks marginaalsetele radikaalidele kõlapinda anda. Täna ei peaks olema illusioone, et probleeme ignoreerides need lahenevad. Ei lahene,» ütles Ossinovski, kes tõi välja, et inimestel on küsimused, mured ja hirmud, millega tuleb tegeleda. EKRE aga kütab inimesi veel rohkem üles primitiivse retoorikaga, kutsuda üles kogu ühiskonnakorraldust lammutama. «Seda on juhtunud paljudes riikides ja need näited ajaloost on lõppenud katastroofiliselt. Ma arvan, et Eesti inimestele tuleb näidata, kuhu see poliitiline projekt on meid välja viimas, kuhu ta on minevikus riike, ka Eestit, viinud, kui Eesti valis suletuse tee 30-ndate keskel. Lihtsalt seda ignoreerides me seda probleemi olematuks ei tee.»

Ossinovski sõnul tuleb rohkem tegeleda ebavõrdsuse küsimusega. Sellest peaks saama lähiaastate prioriteet.

Kommentaarid (68)
Copy
Tagasi üles