EKI keelekool: emotsioonid on laes. Absoluutselt

Maire Raadik
, Eesti Keele Instituudi vanemkeelekorraldaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maire Raadik
Maire Raadik Foto: Peeter Langovits

Tuleb õnnest särav inimene, ta on võitnud mõne võistluse, esinenud edukalt mõnel kontserdil või teinud muud tähelepanuväärset. Tema ette kerkib nagu võluväel reporter ja küsib: «Mis tunne on?» «Emotsioonid on laes,» vastab õnnelik küsitletav.

Miks peaksid emotsioonid olema laes? See, et rõõm inimesi piltlikus mõttes üles kergitab, on muidugi vana lugu. Eesti keeles on olemas isegi ütlemine hüppas rõõmust lakke, millega kirjeldatakse ülevoolavat rõõmu või õnne. Kas aga suudaksite kujutleda, et keegi vastaks praegusajal ajakirjanikule, et hüppaks või rõõmust lakke? Vist mitte.

Kust see tuleb, et emotsioonid on laes? Või siis adrenaliin, nagu ka mõnikord öeldakse. Uutel väljenditel on sageli laenuline taust ja siingi paistab olevat eeskujusid. Sõnad emotsioon ja adrenaliin toovad silme ette inglise ütlemised emotions are running high ja adrenaline is running high. Väljend to run high esineb sageli koos tundeid väljendavate sõnadega ning näitab siis nende tunnete tugevust ehk intensiivsust. Kui nüüd keegi ütleb, et emotions are running high, siis on ta tõenäoliselt millestki väga elevil või lausa erutatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles