PÄEVAINTERVJUU Eesti brändi uus juht: üks riik ei saa öelda, et on kõigis asjades kõige parem (27)

Marian Võsumets
, saatejuht-produtsent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) uue turundusjuhi Piret Reinsoni sõnul ei sobi hollandlase Peter Kentie välja pakutud lahendus Eesti brändikontseptsiooniks, kuid samas ei välista ta selle idee kasutamist tulevikus toimuvates kampaaniates.

Reinson tunnistas Postimehele antud päevaintervjuus, et hollandlase pakkumisele reageerimisel tehti kommunikatsioonivigu.

«Kõigepealt on kommunikatsioon läinud nihu sellepärast, et tegelikult ka Peter ise ütles, et see ei ole brändikontseptsioon. Sealt maalt hakkaski see kraavi minema,» selgitas ta.

Kuigi EASi juhi Hanno Tomberg väitis algselt, et Kentie välja pakutud lahendus ei sobi Eesti brändiks, kuna see oli suunatud vaid ingliskeelsele maailmale, on Reinsoni sõnul selle nõrgimaks kohaks hoopis positsioneeringu puudumine.

«Üks riik ei saa väita, et ta on kõigis asjades kõigist parem,» ütles ta. «Brändikontseptsiooniks on vaja rohkemat. Brändingut üles ehitades pead sa mõtlema, kuidas sa positsioneerud teiste riikidega. Peteri väljapakutud lahendusega saab palju head ära teha, kuid seda on natuke liiga vähe, et kõiki neid tegevusi teha.»

EASi turundusjuht selgitas, et Eesti positsioneering on tegelikult juba välja töötatud.

«Brändikontseptsiooni puhul ongi kõige olulisem positsioneering, see on see tuum – «Eesti kui teerajaja, Eesti – kus asjad juhtuvad kõige esimesena.» Siis tulevad väärtused – nutikus, innovaatilisus, säästlikkus, paindlikkus. Ütleme, et kui turismiarenduskeskus teeb mingi kampaania, siis seal võib olla ka see estonishing või smartest, mida Peter on välja pakkunud, aga see peab kandma positsioneeringut,» selgitas Reinson.

EASi turundusjuhi sõnul on kogu brändiprojekti eelarve 200 000 eurot, mis aga ei tähenda, et see kõik tuleks kindlasti ära kulutada.

«Täna on mul esimene tööpäev ning mul on kohtumine Hanno Tombergi ja Tanel Rebasega, kus me räägime sellest. Mul puudub täna täpne ülevaade sellest, kuhu on kui palju mida kulutatud,» ütles Reinson.

Eelmisel nädalal pakkus Hollandis asuva Eindhoveni linna turundusjuht Peter Kentie Eestile välja tasuta turunduslahenduse, mis põhineb sõnaosisel «est».

«Kontseptsiooni taga on üks väga konkreetne ja lihtne idee: las Eesti rõhutab oma erilist karakterit ja saavutusi, olles kiireim (fastest), targim (smartest), rohelisim (greenest), mugavaim (cosiest) ja isegi kõige imelikum (weirdest). Ja tagasihoidlikem (modest) samuti. «Est» on olemas juba riigi nimes, seega on selle lühendi kasutamine eri sõnades mänguline ja loogiline järgmine samm, mis säilitab ühtlasi Eesti turustamise senised saavutused ning võimendab eelnevat tööd Eesti brändiga,» selgitas Kentie oma kontseptsiooni algselt portaalis Memokraat ilmunud intervjuus.

Täna, 1. juunil alustab Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) turundusjuhina Piret Reinson, kelle üheks tööülesandeks on Eesti uue brändi arenduse lõpuleviimine.

Kommentaarid (27)
Copy
Tagasi üles