Imre Sooäär: hollandlase välja pakutud Eesti märk on geniaalne (4)

Imre Sooäär
, Riigikogu Turismi ja toidu saadikuühenduse esimees (Reformierakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imre Sooäär.
Imre Sooäär. Foto: Imre Sooäär

Hollandlase Peter Kentie pakutud Eesti märk on geniaalne, kirjutab riigikogulane Imre Sooäär.

Ei mäleta, et ükski teine nutikas idee Eestis oleks 24 tunni jooksul nii palju positiivset vastukaja saanud ja samal ajal nii suurt tormi veeklaasis tekitanud kui üks kolmetäheline ühend EST. Tõepoolest «estonishing»! Postimehe online-küsitluses kiitis selle heaks lausa 96 protsenti ligi 8000 vastajast, mis on Eestis haruharva esinev üksmeel. Mida sellest välja lugeda? Arvan, et see on väga selge märk, et bränd ongi juba sündinud ja elab oma elu, sõltumata sellest, mida Taara targad ja muud spetsialistid arvavad.

Tähekombinatsioon «EST» pole tõepoolest mitte midagi uut. Alates iseseisvuse taastamisest on see ilutsenud spordivõistluste edetabelites, rahvusvahelistes registrites, Eestis registreeritud lennukite sabadel ja Eesti riigi nime lühendina paljudes keeltes. See ilutseb ainsana rasvaselt trükitud tähtedena ka meie paljukirutud «welcome to ESTonia» märgil. Aga mitte kunagi enne pole seda kolmetähelist sõna Eesti laiemas avalikkuses käsitletud kui «võimalikku Eesti riigi brändingut». See tundus ehk liiga lihtne ja lakooniline, et teda selles kontekstis märgata, kuigi ta on seda rolli kogu aeg täitnud.

Kui riigi nimi ESTONIA, ESTLAND või ESTONIE kolme täheni lühendada, siis paljudes keeltes ongi tulemus EST. Ka kolmetähelise tippdomeenina on .est põhimõtteliselt võimalik registreerida. Praegu on registreerimise ootejärjekorras 1250 TLDd ehk uut peadomeeni. Miski ei takista meil turunduseesmärkidel kasutada brändingu jaoks peadomeeni .est, kui vastav rahvusvaheline organisatsioon rahuldab selle taotluse.

ISO 3166 standardi järgi on Eesti rahvusvaheline kolmetäheline lühend EST. Ka ÜRO andmebaasides oleme sama standardi järgi, seega on paljud rahvusvahelised organisatsioonid eeltöö ESTi promomiseks juba teinud ja meil ei tule kelleltki selle kasutamiseks luba küsida. Ametlikku nime ega lühendit pole võimalik ka patenteerida ega autoriõigustega kaitsta. Seega on EST meie kõigi oma ja võime julgelt seda kasutada.

Abbreviations.com annab lühendi EST vasteks 73 võimalust. Eestiga on neist lühenditest seotud koguni 2, nii keele kui ka riigi nimetusena. Keelena oleme selles nimekirjas teisel kohal. Riigi lühendina alles 70. kohal, nii et meil on veel hulk tööd ees, et seda riigi brändina tööle panna, aga samas, kui see on juba keele lühendina popp, siis on seda lihtne ka riigiga seostada.

Ma pole mingi brändiekspert. Küll aga usun, et mul on vaist selle peale, mis ideena toimib, ja minu nina ütleb, et EST toimib täiega. Esimesed päevad on seda tõestanud.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles