Postimees 1993. aastal: keeritsusstõbi on Järvamaal võtnud kolm inimelu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keeritsuss
Keeritsuss Foto: koolielu.edu.ee

Järvamaa peaterapeut Malle Virkoja ütles, et haiglas on trihhinelloosi (keeritsusstõbi) ravitud ligi 30 patsiendil. Kergemaid juhte ravitakse ambulatoorselt. Kolm inimest on surnud, kõik nad põdesid ka mõnda muud haigust.

Kahjuks arvavad inimesed, et nakatuda võib ainult metslooma lihast. Paides ravitud haigetest oli vaid üks söönud metssea liha. Kaks olid söönud toorest hakkliha ja ülejäänud väidavad, et tarvitavad kauplusest ostetud liha ja lihasaadusi. Haigestunute seas on neid, kes ostavad üksnes Rakvere või Paide lihakombinaadi tooteid. Kõige rohkem on nakkuse allikaks arvatud sinki.

Esimesed haiged toodi Järva maakonnahaiglasse neli kuud tagasi. Umbes pooltel juhtudel tullakse kopsupõletiku kahtlusega. Vahepeal jäi juhtumeid vähemaks, nüüd on jälle uus laine.

Erakordselt raske juhtum oli esmaspäeva hommikul. Üliraskes seisundis toodi haiglasse kohaliku lihakombinaadi 31-aastane töötaja. Haigestunute seas on lapsi, noorukeid, tööealisi ja vanureid.

Dr Virkoja ütles, et teda hämmastab ükskõiksus, kuidas asjasse suhtutakse. Kedagi justkui ei huvita, mida kaupluses müüakse ja mida inimesed pahaaimamatult sisse söövad.

28.05.1993

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles