Postimees 1935. aastal: hiigelvarandused Vormsi all (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TRT02: VORMSI SAAR :TARTU, EESTI, 04AUG13 -  
Saxby tuletorn.
pp/Foto PRIIT PULLERITS
TRT02: VORMSI SAAR :TARTU, EESTI, 04AUG13 - Saxby tuletorn. pp/Foto PRIIT PULLERITS Foto: PRIIT PULLERITS/PM/SCANPIX BALTICS

Maailmasõjas Vormsi tuletorni all hukkunud inglise 4000 registertonnise auriku «Serbino» päästetöödega alati neil päevil uuesti Tallinna laevaäri «Kuhlman ja Ko.» poolt.

Lammutustöid tehti ka möödunud aasta suvel ja siis ei läinud korda laeva sisemusest suuremaid varandusi välja tuua. Laeva kõrvalt merepõhjast saadi kätte ainult Peeter Suure Riia ausammas, mis müüdi maha lätlastele.

Laevas peituvad suured varandused. Päästa loodetakse umbes 2500 tonni metalli ja masinaid, mitme miljoni krooni väärtuses. Päästetöid takistab ainult põhjamuda ja tugev lainetus tuuliste ilmadega.

«Serbino» oli inglise kaubaaurik, mis sõja tõttu jäi Balti merel Vene võimude käsutusse. Kartes Riia vallutamist sakslaste poolt hakkasid venelased kiiresti Riia varandusi evakueerima. Nii laoti «Serbinole» mitmed Riia linna asusambad, kirikukellad, vabrikute masinad ja vaskosad. Teel Peterburi tabas laeva Vormsi all saksa allveepaat ja laskis selle põhja. Meeskond pääses suure vaevaga Vormsi saarele.

Need hiigelvarandused seisid kuni seniajani rahulikult merepõhjas. Möödunud aastal sai a.-s. «Kuhlman ja Ko.» kontsessiooni laeva päästmiseks. Veeteede ametnik määras tööde juurde kontrollametniku, kuna riik saab 25 protsenti päästetud varandusest omale.

Tänavu läks tuukril korda tungida juba laeva sisemusse meeskonna- ja einelaua ruumidesse. Muuhulgas tekkis tuukril mõte, et einelauas peaks leiduma konjakit ja veini. Suur oli mehe pettumus, kui ta vana veini asemel leidis ainult klaasi- ja portselanikilde. Õrnad nõud olid purunenud möödunud suvel lõhkainetega laeva keret lõhkudes.

27.05.1935

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles