Elo Lättemägi: mis toob noore tänavale?

, kontaktnoorsootöötaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elo Lättemägi
Elo Lättemägi Foto: Erakogu

Alles hiljuti alustasin Tartu tänavatel tööd mobiilse kontaktnoorsootöötajana. Sellest alates olen rääkinud oma tööst väga paljudele, kaasa arvatud ka ühele sõbrannale, kes mõned päevad pärast seda mulle helistas ning väga mureliku häälega rääkis ühest noorest, keda ta oli just Tartu tänavatel raha kerjamas näinud. Ta tahtis lugu jagada, sest ta ei suutnud mõista, mis on noore tänavale viinud, kirjutab MTÜ Tähe Noorteklubi mobiilne kontaktnoorsootöötaja Elo Lättemägi.

Kerjavaid noori küll reeglina Tartu linnapildis siiski ei kohta, ent noori üldiselt on liikvel palju. Ilusamate ilmadega on Emajõe ääres näha noortekampasid, kes koos aega veedavad. Siinkohal tekib küsimus, kas on siis halb, et noored on õues. Loomulikult pole selles midagi halba, kui noored kesklinnas kokku saavad. Küsimusi saab hakata esitama alles siis, kui noored, keda tänavatel ja kaubanduskeskustes hängimas näeme, hakkavad päevast päeva korduma ja nende tegevus selgelt neile endale või kõrvalolijatele kahjulikuna paistab. Tänavatel on ühed ja samad noored, kes on seal erinevatel põhjusel, ent neid kõiki ühendab see, et neil pole sel hetkel paremat kohta, kus olla.  

Olukord numbrites:

* Aprillikuu jooksul märkasid mobiilsed kontaktnoorsootöötajad Tartu kesklinna laiendatud piirkonnas 1151 sihitult aega veetvat noort

* Uued, esmakordsed kontaktid/tutvused loodi 72 sihtgrupi noorega

Tartus on noorte jaoks neli noortekeskust, kus töötavad pädevad noorsootöötajad. Samas need noored, kelle jaoks Tasku keskuse pingid on väga kodused, noortekeskustesse omal käel ei satu. Seetõttu on ka juba kolmandat aastat tegutsemas Tartus mobiilsed kontaktnoorsootöötajad ehk tänavanoorsootöötajad, kes on olemas just nende noorte jaoks.

Tänavanoorsootöö eesmärgiks on  leida ka nendele noortele võimalusi olla osa kogukonnast ning samas annab see noortele võimaluse ennast teostada ja oma potentsiaali rakendada.

Tartus töötab kokku 5 mobiilset kontaktnoorsootöötajat ja koordinaator, ent noori tänavatel on sadu. Tihti on need noored tavakodanikule aga märkamatud. Nad on tänavatel nii tavaline vaatepilt, et neile ei pöörata tähelepanu.

Tulles tagasi loo juurde, kus mu sõbranna mulle mureliku häälega rääkis tänaval kohatud noorest, siis ka tema pani noort tähele pärast seda, kui olin talle rääkinud mobiilsest kontaktnoorsootööst. Veelgi olulisem, ta mitte ainult ei pannud tähele, vaid võttis ka ühendust minuga, et olukorrast rääkida.

Olukorrast rääkimine ja selle märkamine ongi kogu selle loo mõte. Ma olen üsna kindel, et väga paljud lugejad polnud varem kuulnud sellest, et Tartu tänavatel liiguvad ringi noorsootöötajad, kelle töö on olla noore jaoks turvaline täiskasvanu, jälgida, millised trendid liiguvad noorte seas, millised on nende omavahelised suhtemustrid, kes on need täiskasvanud, kes linnas nendega kontakti otsivad ja millised on nende eesmärgid.

Noorsootöötajate üheks eesmärgiks on näidata noortele, et nad ei ole üksi jäetud, nendel on meie ühiskonnas suur väärtus, nende oskusi ja potentsiaali hinnatakse.

Nüüd te teate seda ning oskate ka rohkem märgata tänavatel neid noori, kes liiguvad seal väga tihti ja/või neile mitte eriti turvalises seltskonnas. Teadke ka seda, et teil on alati võimalik muret tekitavast olukorrast rääkida noorsootöötajatega (vt Facebookis: Mobiilne Kontaktnoorsootöö Tartus). Hoiame üksteist ning püüame aidata neid, kes ise abi otsida ei oska või ei taha, sest mine tea, millal me ise või meie lapsed abi võime vajada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles