Ahto Lobjakas: riigi korruptsioonikultuur Potjomkini külas (2)

Ahto Lobjakas
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poliitikaanalüütik Ahto Lobjakas
Poliitikaanalüütik Ahto Lobjakas Foto: Kanal 2

Sellal kui Eesti tajutud korruptsioonifoon on madal, tegutseb meil valitsuserakondade kiiva kontrolli all terve suletud erimajandustsoon. Riigiettevõtted õilmitsevad viisil, mis mujal maailmas annab reeglina alust kahtlustada poliitilist korruptsiooni, kirjutab kolumnist Ahto Lobjakas.

Eestis on juriidiliselt kõik OK, aga üha enam nagu Potjomkini külas. Riigis, kus võim midagi naljalt tasuta ära ei anna, on poliitikud korruptsioonisüüdistuse vastu immuunsed (ja erandid vaid kinnitavat reeglit). Teiselt poolt räägitakse ikka Eestist kui avatud turumajandusest, samas kui konsolideeruvas riigisektoris lokkab saamatus, ebakompetentsus ja raiskamine.

Klassikaliselt luuakse riigiettevõtteid kahel põhjusel: esiteks valdkondades, kus erainitsiatiiv mingil põhjusel ei toimi, ning teiseks strateegiliselt olulistes sektorites, mille eravaldusse usaldamist peetakse turvariskiks. Riigiettevõtted on erand.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles