Mart Raudsaar: juriidiliselt on kõik korrektne

Mart Raudsaar
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Raudsaar
Mart Raudsaar Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Muinsustervitus! Kui Jüri Kuuskemaa on toonud ajaloost vähese lugupidamise näiteks Rutikvere mõisa varemete lammutamise tellisteks, siis mina toon näiteks Elva esimese aukodaniku, kunagise Vanemuise näitleja Leopold Hanseni majamuuseumi lammutamise, mis juhtus sellel kevadel.

See oli nii uskumatu uudis, et sõitsin esimesel võimalusel Elvasse ning vaatasin platsi oma silmaga, et mitte pahatahtlikku väljamõeldist levitada. Vaiksel tänaval peatusid jalutajad maja kunagises asukohas ning autod aeglustasid sõitu.

Majamuuseumi lammutamine oli muidugi juriidiliselt korrektne ning vastutust pole võimalik nõuda kelleltki. Kultuuriministeerium ei ole justnagu süüdi, sest kui Eesti maakonnamuuseumeid reorganiseeriti, soovis ministeerium anda Hanseni majamuuseumi koos ülejäänud Tartumaa Muuseumiga Elva linnale. Elva linn ei ole justnagu süüdi, sest ei tahtnud pakutud tingimustel muuseumi varasid, sealhulgas oma aukodaniku maja, mille aukodanik oli enda kätega ehitanud ning testamendiga Elva linnale kinkinud. Riigi Kinnisvara AS ei ole justnagu süüdi, sest see on ainult üks aktsiaselts, mis tegeleb muuhulgas riigile mittevajaliku kinnisvara müügiga. Uus omanik ei ole justnagu süüdi, sest põhimõtteliselt võib omanik teha varaga ükskõik mida, kui sellel pole seadusest tulenevaid piiranguid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles