Ain Aaviksoo: puuduv raha ja kadunud aeg (1)

, Sotsiaalministeeriumi e-teenuste arengu ja innovatsiooni asekantsler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain Aaviksoo
Ain Aaviksoo Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Sotsiaalministeeriumi asekantsler Ain Aaviksoo arvutab, et kui Eesti inimesed käiksid arstide juures sama palju kordi kui Taanis ning e-tervis toimiks korralikult, siis oleks võimalik aastas kokku hoida miljon tundi arstide aega ning sellega väheneksid ravijärjekorrad ja paraneks kvaliteet.

Eesti tervishoius on mure: tervishoiuteenustele kulub rohkem raha, kui haigekassal on sotsiaalmaksu kaudu jagada. Võiks muidugi ennast lohutada mõttega, et selline probleem kummitab kõiki arenenud riike, sõltumata tervishoiueelarve tulude kogumise viisist või haiglate omandivormist ‒ kõigil on raha puudu. Paraku ei tee see teadmine meie häda väiksemaks.

Peale selle on meie tervishoius aga veel suurem mure: meil ei jätku aega. Arstide ja õdede aega, mille raames visiite, operatsioone ja protseduure teha. Töötajad on tervishoiu kõige mahukam ja kallim ressurss. 50‒60 protsenti haiglate eelarvest moodustavad tööjõukulud; meist jõukamates riikides, st ka meie tulevikus on see osakaal veel suurem.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles