Peeter Langovitsi tagasivaade: kirjanikud turul

Peeter Langovits
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Kirjanikud turul»
«Kirjanikud turul» Foto: Peeter Langovits

Kirjanike Liidu musta laega saalis olid 15.–16. mail 1996 koos meie kirjanikud. Kirjanduskonverentsil «Kirjanikud turul» oli päevamureks emakeelse kirjanduse käekäik ja kirjanike ellujäämine noorkapitalistliku turumajanduse tingimustes. Nii tuli loomingu kõrval olude sunnil rääkida ka rahast.

Teemade aktuaalsusest andis märku täissaal ja elav arutelu. Kirjanike Liidu esimehe Mati Sirkli järel said sõna Jaan Kross, Jaan Kaplinski, Rein Veidemann, Piret Viires, Barbi Pilvre jt. Kirjandus oli muutunud kaubaks turul ja selle müügi eest tuli seista nii kirjastajatel kui autoritel. Möödas olid hiigeltiraažide ajad. Tiraažid ja kahjuks ka autoritasud olid tagasihoidlikud. Kirjastusi, mis vähemalt paar raamatut aastas üllitasid, oli Eestis siis ligi 400. Eesti Raamatu liidripositsiooni oli turul nüüd hõivanud eesti kirjandust väljaandev kirjastus Kupar.

Maailmas kasvas huvi Ida-Euroopa kirjanduse vastu ja aeg-ajalt õnnestus siit üht-teist ka välisturule suunata. Kuigi kirjanikud pole müügimehed, sundis aeg neid selle ametiga tutvust tegema. Paljud neist pidid elatist teenima lisatööga – kes töötas õpetaja või tõlgina, kes ajakirjanikuna, kes katlakütjana või muul alal.

Kui ettekanded kuulatud, suundus kirjanikepere ühiselt tänavale. Vanaturu kael oli oma loomingu tutvustamiseks, enda näitamiseks ja ka õlle rüüpamiseks igati sobilik paik. Oli ju spetsiaalselt selleks Saku Õlletehas pruulinud kirjandusliku õlle «Keisri hull», mille vägev nimi oli eelnevalt ka Jaan Krossilt heakskiidu saanud. Kuigi ilm oli tuuline ja jahedavõitu, suutsid meeleolukad etteasted tuju üleval hoida.

Gnoomi kohviku trepile olid seatud mikrofonid. Üritust juhtisid Priit Aimla ja Jüri Aarma. Õhinal, külma trotsides lugesid oma luulet või värsse Priidu Beier, Ave Alavainu, Ott Arder, Doris Kareva, Andres Ehin, Liisi Ojamaa, Hannes Varblane, Eva Park, Lehte Hainsalu ja Kauksi Ülle. Muusikalise vahepala pakkusid Tõnis Mägi koos Hardi Volmeri ja Riho Sibulaga.

Elevust tekitas jalgrattal rahva sekka saabunud Olev Remsu. Turumelu jäädvustas telemeeste kõrval ka oma Panasonic VHS-videokaameraga kirjanik Mihkel Mutt. Möödujad said soodsamalt osta autogrammidega uudisteoseid ja oma lemmikautoritega juttu puhuda. Kohale oli tulnud poliitikuid, helilooja Raimo Kangro ja muusik Mihkel Raud, mitmeid kriitikuid ja arvukalt erinevatest põlvkondadest kirjanikke. Raamatuid ostis ja autogramme sai ka kultuuriminister Jaak Allik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles