Juhtkiri: lootusrikkalt Tallinna sündivast peatänavast (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus peatänav jagab linnaruumi ümber
Uus peatänav jagab linnaruumi ümber Illustratsioon: Graafik: PM

Eile saime teada Tallinna peatänava ideekonkursi võidutöö. See on tähelepanuväärne sündmus, sest loodetavasti kolme aasta pärast tõeluseks saades muudab uus peatänava kontseptsioon pealinna elu ja ilmet vägagi.

Võib arvata, et võidutöö väljakuulutamine on üksiti kõlav stardipauk avalikele vaidlustele nii selle kontseptsiooni kui detailide üle. Tuleb koguni pöialt pidada ja tegutseda, et väitlus hoogsalt käima läheks ja nii võidutöö autoritel kui ka linnavalitsusel oleks sund kirjeldada, milline Tallinn välja nägema hakkab, kuidas see eeldatavalt inimeste käitumist ja eluolu mõjutab ning miks on valitud üks või teine lähenemisnurk.

Seda seepärast, et muutus on mastaapne ning ilmselt ei tehta seda ümber väga paljude aastakümnete vältel. Tulevastest sajandi(te)st rääkimine mõjuks vast liigse pateetikana, ent ometi võib mõelda, et nii nagu meie praegu kohandame elu selle linnaruumiga, mis on sündinud eelnevate sajandite vältel, talitavad ka järgnevad inimpõlved.

Peatänav muudab meie oma inimeste elu, ent peale selle ka Tallinna atraktiivsust turismi sihtkohana. Kui õnnestub teha nii, et oma inimesed tunnevad end selles keskkonnas tõepoolest hästi ja täidavad peatänava eluga nii kauneimatel suvepäevadel kui ka kehvemat sorti suusailmaga, siis ei pea üleliia muretsema ka turistide pärast.

Tallinna bastionivöö markeerimine on sümpaatne idee. Nii annab tänapäevase ja kunagise linnaruumi ühendamine võimaluse teha sessamas ruumis mõtteline ränd bastionikahurite ja musketite ajastusse, nii nagu Tallinna linnamüüri säilinud ja esile toodud osad pakuvad võimalust mõttes sisse elada keskaegsesse elukorraldusse.

Siit aga ka küsimus, kas ja kuidas mõjutab jalakäijate ala laiendamine peaaegu veel ühe vööndi võrra tänapäeva inimeste elu ja ka äri vanalinnas endas. Õilis ja ilus on lootus ja usk, et vanalinna atraktiivsus sellega kasvab, ehkki autoga ligipääs läheb mõnevõrra keerulisemaks. Siiski tuleb plaanijatel/tegijatel osata seletada ka skeptikutele, millistele inimkäitumise seaduspäradele selline lootus tugineb.

Juba praeguseks tuliseid vaidlusi ja meeleavaldusigi põhjustanud Reidi tee ehitamise plaan osutab, et inimkeskse peatänava mõju ulatub paljude kvartalite kaugusele. Kuulub ju autoliikluse suunamine Reidi teele loogiliselt kokku kavaga muuta vöönd vanalinna ümber peaasjalikult kergliiklusalaks.

Skeptiline küsimus on seegi, mismoodi toimib peatänav siis, kui välja ulub tuul, sajab külma vihma või tuiskab lund. Kas ei saa sellest ala, kust kraega nägu varjates püütakse läbi tormata ja kus iga avarusemeeter tundub üleliigne takistus sooja tuppa jõudmisel? Või on see koht, mis on inimsõbralik ka karmil hilissügisesel õhtul?

Kokkuvõttes sisendab aga inimkeskse peatänava idee lootust, et Tallinn tõepoolest areneb ning muutub ilusmaks ja mõnusamaks kohaks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles