Ühe solv(a)umise lugu (3)

Janar Ala
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: repro ajalehest sirp

Kunstnik Kadi Estland tegi Kumu ühe 10 aasta juubeli pidustustelt pärit fotoga sellise viguri, et kleepis sellel figureerinud Martin Helmele ette põlle ja sellele kirja «Minu munn on puhas.». See omakorda on tsitaat Jaan Toomiku ja Vano Allsalu 1989. aastal Prahas toimunud ja väga rahvuslikult meelestatud (sellega taheti ka öelda, et eestlastel pole midagi pistmist Praha kevade mahasurumisega) aktsioonile, milles Toomikul oli kaelas samasugust kirja kandev plakat.

Kadi Estland on feministlik kunstnik ja nagu mulle mainiti, alati nõrgema poolel. Sõnum «Minu munn on puhas» võiks Helme kontekstis viidata kõigepealt tema ühele kuulsale slogan'ile.

Sel nädalal nägi Helme, et Sirp on ühte artiklit selle kollaažiga illustreerinud, ja solvus. Tema nördinud Facebooki-postituse alla kirjutatud kommentaaridest käisid jälle läbi sõnad «internatsionaalsus», «kommunistid», «mandumine» ja «maksumaksja raha». Janar Ala

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles