Õpetajate Lehes sel reedel: lastega kasvamisest, õpimasinatest, muutustest

Liisa Tagel
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ÕL

Õpetajate Leht 13.05.2016:

Koolijuhid treeninglaagris

Haridus- ja teadusministeeriumi ning Innove ellu kutsutud mentoriprogrammi teise lendu välja valitud kuusteist kogenud koolijuhti käivad aprillist juulini korra kuus «treeninglaagris». Fontese koolitajate käe all lihvivad nad juhendamisoskusi ning harjutavad tehnikaid, et rakendada õpitut oma kollektiivis ja olla toeks alustavatele ametikaaslastele.

Soostereotüübid soodustavad vägivalda

Õpetajaharidusse tuleb integreerida rohkem vägivalla, kontrollimise ja võimusuhete teemat seoses laiema ajaloolise ja soolise kontekstiga, arvab kasvatusteadlane Elo-Maria Roots.

Koolid muutuste tuules: mis aitab edasi?

Kuivõrd on kollektiivi (uuesti) ülesehitamiseks, kooli- või lasteaiapere koos toimimiseks vaja mõelda väärtustele? Kuidas neid väärtusi elus hoida, ilma et nad jääksid õõnsaks loosungiks või pelgalt tindiks paberil? Sel teemal arutlevad Merike Kaste, Anna-Liisa Blaubrük, Küllike Pedaste, Ülle Tammela ja Margit Toomlaid.

Helendav laud ja peidetud sahtlid

Hariduse kitsaskohti on parem lahendada korraga, mitte ükshaaval, kirjutab Võrumaa kutsehariduskeskuse IT-eriala õpetaja Ragnar Kurm.

Tero Autio: «Inimesest võib saada kontrollile allutatud õpimasin»

Soome kasvatusteadlane Tero Autio ütleb intervjuus Tiiu Kuurmele, et kui kasvatusteadustes on alati kõneks olnud inimese ideaal, siis praegu on soovitud ideaaliks käskudele alluv kuulekas keha, keda kasutada tööjõuturul.

Anija valla haridusfoorumil räägiti HEV-lastest

«Kui ma eelmise aasta oktoobris Alavere lasteaia juhina tööd alustasin ja ühele erivajadusega lapsele oli vaja leida tugiisik, puutusin kokku terve hulga probleemidega,ˮ räägib Eda-Mai Tammiste. Tema eestvedamisel toimuski märtsis Anija valla haridusfoorum, kus HEV-laste teemal arutlesid riigi ja omavalitsuse esindajad, õpetajad, tugiisikud ja lapsevanemad.

Ghana lapsed oskavad nüüd «Mutionu» laulu

Lugu sellest, kuidas koolitüdruk ja õpetaja ning veel mõned toredad Eesti inimesed Ghanas õppereisil käisid. Sealsed lapsed said tänu eestlastele selgeks «Mutionu» laulu ning kohalikud memmed kingituseks kitsed Maali, Juuli ja Ekre.

Kató Lomb: «Keeled on ainus asi, mida tasub osata isegi halvasti»

Raamatututvustus. Kató Lomb. «Kuidas ma keeli õpin ehk Kuutteist keelt oskava tõlgi märkmed». Ungari keelest tõlkinud Sander Liivak. Kirjastus Verb, 2016.

Soome ajaloolane Seppo Zetterberg: «Kui tulen Tallinna, siis tulen Euroopasse»

«Nõukogude ajal tähendas Soome eestlastele Euroopat. Nüüd see enam nii ei ole. Eesti on Euroopa, sest Eesti ajalugu on kindel osa Euroopa ajaloost. Soome ajalugu on minu meelest rohkem perifeeria ajalugu,» räägib professor Seppo Zetterberg, kes hakkas Eesti ajalugu uurima pool sajandit tagasi.

Kasvan koos lastega

«Kui noor õpetaja julgeb abi küsida, siis teda ka aidatakse. Kooli ei tohiks tulla hoiakuga, et tulen ülikoolist ja tean kõike. Vanemal kolleegil on alati nippe varnast võtta,» ütleb Tartu Veeriku kooli klassiõpetaja Laura Kuusik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles