Tõnis Oja: silmakirjalikkuse paraad

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Oja
Tõnis Oja Foto: Liis Treimann/PM

Juba mitmendat nädalat teeb rühm tuntud inimesi kõva häälega maha meie pensionifonde ning lubab luua tulundusühistu Tuleva, kes hakkab haldama uut tüüpi fonde, kus tulemus on märkimisväärselt parem, aga valitsemistasud on mitu korda väiksemad. Ehkki ühistu äriühingu vormina ei meeldi mulle, sest selle otsustamismehhanism on liiga läbipaistmatu, on börsil kaubeldavatel fondidel baseeruvate pensionifondide loomine hea või isegi väga hea mõte.

Olen ka ise olnud pensionifonde haldavate varahaldusettevõtete tegevuse suhtes kriitiline samadel põhjustel: teenustasud ja eriti varahaldustöötajate palgad on liiga kõrged, aga tulemus ehk tootlused võiksid olla tunduvalt paremad.

Kuid Tuleva asutajate kriitikatulval on ka teine tahk. Nagu öeldud, on nad alustanud oma asutamisprotsessi pensionifondide hääleka lauskritiseerimisega ning üldsusele püütakse jätta muljet, et nende tulekuga hakkab olema kõik teisiti. Neist mõnegi kriitika on äärmiselt silmakirjalik. Olid nad ju ise pensionifondide loomise juures ning vähemalt haldustasude kehtestamisel otseselt või kaudselt otsustajad.

Kõige valjema häälega on sõna võtnud endise Hansapanga juht Indrek Neivelt, kes on öelnud, et meie pensionifondid on röövimine ning pensionireformi käivitades nad nii kehva tulemust ei oodanud. Pensionifondide teine tugev kriitik Loit Linnupõld kirjutab Tuleva koduleheküljel kurva loo SEB progressiivsest fondist, mis on üks halvima tootlusega suuri pensionifonde. Indrek Neivelt oli mitu aastat riigi suurimaid pensionifonde haldava Hansa (nüüd Swedbank) Investeerimisfondide emafirma juht.

«Meie edu pensionireformi läbiviimisel tõestab, et oleme valinud õige suuna,» ütles Neivelt 2003. aasta sügisel pressiteates, kus teatati, et Hansapanga teise samba pensionifondidega on ühinenud 500 000 klienti.

Loit Linnupõld oli SEB pensionifondide juht nende loomise ajal ning veel mõni aasta tagasi juhtis Swedbanki pensionifonde. Sotsiaalmeedia vahendusel suheldes kinnitas Linnupõld, et tal on «piinlik ning pole usku, et tänaste fondivalitsejate omanikud eelarve-Excelist kaugemale vaataks».

Swedbanki pensionifondide loomise ajal oli mitu aastat selle nõukogu liige veel üks Tuleva asutaja  Tõnu Pekk. Tema on küll välja pakkunud positiivse programmi: investeerida odavatesse börsil kaubeldavatesse fondidesse ning fondihalduri tööd hakkab tegema robot. 

Veel soovin pöörata tähelepanu asjaolule, et reklaamiseaduse järgi on konkurentide halvustamine keelatud, aga seni pole Tuleva muud teinudki kui halvustanud. Tõsi, esialgu toodet küll ei ole, mistõttu on ilmselt juriidiliselt kõik korrektne. Eetika poole pealt ei ole aga kaugeltki kõik korras.

Ja lõpetuseks. Selleks et otsustada, kas ühineda Tuleva tegevusega või mitte, tuleks vaadata kõigepealt tulemusi. Paraku on nad otsustanud kaagutada ammu enne munemist, tegelikult otsitakse ju alles kukki.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles