Ilona Martson: «ufod viisid ära» ehk Levinud vabandused, miks õpilasel jäi kodutöö tegemata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mirjam Gutmann, 9-aastane, Sally Stuudio: «Sest tulnukad sõid mu kodutöö ära.»
Mirjam Gutmann, 9-aastane, Sally Stuudio: «Sest tulnukad sõid mu kodutöö ära.» Foto: Täheke

Eks iga õpetaja ole palju kordi kuulnud vabandusi, miks õpilase kodutöö tegemata jäi. Inimene on ju leidlik ja põhjendusi leiab lõputult, kirjutab Tähekese peatoimetaja Ilona Martson Õpetajate Lehes.

Kaks kunstnikku, üks prantslane, teine itaallane – Benjamin Chaud ja Davide Cali – on nendest põhjustest kirjutanud lõbusa lasteraamatu «Ma ei teinud oma kodutööd sellepärast, et …», mis ilmus eesti keeles selle aasta märtsis kirjastuses Draakon ja Kuu. See naljakas ja hoogne teos andis Tähekesele koos kirjastusega järjekordse võistluse idee – kutsusime Eesti koolilapsi üles joonistama ja kirjutama, miks neil kodutöö tegemata jäi. Kokku saabus võistlusele 449 tööd. Neist valisime välja 15, mis saavad auhinna ja ilmuvad ka Tähekeses.

Aga mis siis lapsed põhjenduseks tõid? Ei saa öelda, et ideid vähe oleks.

Nele Alton, Simuna kooli 2. klass: «Sest mu väike vend kastis minu vihikud oma pissipotti.». Foto:
Nele Alton, Simuna kooli 2. klass: «Sest mu väike vend kastis minu vihikud oma pissipotti.». Foto: Foto: Täheke

Kõige rohkem – kolmekümne viiel juhul – viisid kodutöö ära tulnukad või ufod. See oli ühtlasi kõige populaarsem põhjus, millele napilt jäid alla koerad (32 korral) ja kassid (27 korral), kes närisid, pissisid või lihtsalt istusid kodutöödel peal (üks peni neelas kodutööd koguni alla, misjärel tuli minna arsti juurde, et näha röntgenpildilt vastuseid ja neid teisele paberile kirja panna).

Anni Freiberg, Püha Johannese kooli 3. klass: «Sest kass lamas mu vihiku peal.». Foto:
Anni Freiberg, Püha Johannese kooli 3. klass: «Sest kass lamas mu vihiku peal.». Foto: Foto: Täheke

Lisaks olid sageli pahategijaiks hiired-rotid, veidi harvemini lehmad, põrsad, jänesed, aga ka metsikumad loomad, nagu põdrad, sead, oravad, karud, lõvid, elevandid, kaelkirjakud, krokodillid, koguni üks laamendav hüljes ning paharetist tigu. Samuti võisid kodutöö oma pessa viia linnud. Või siis mitte viia, vaid aknast sisse lennata ja vihiku ära lagastada. Ja muidugi võisid kodutöö ära röövida tuppa tunginud mesilased ja sipelgad. Ka paberkoide rünnak tuli kõne alla.

Renee Kangur, Luunja keskkooli 1.a klass: «Sest elevant ujutas mu õpikud ja vihikud veega üle.». Foto:
Renee Kangur, Luunja keskkooli 1.a klass: «Sest elevant ujutas mu õpikud ja vihikud veega üle.». Foto: Foto: Täheke

Nende variantide seas esines mõistagi fantastilisi hübriidvorme – nii võisid kodutöö ära viia tulnuk-kanad, hiiglased, fööniksid, zombid, dinosaurused ja draakonid («Give back, draakon!» kisendab keegi poisike pildinurgas abitult).

Vahel toodi ettekäändeks raamatu- ja filmitegelaste külaskäik – kodutööde tegemist segasid Pipi Pikksukk, Harry Potter, Viplala, Shrek või Superman. Korra röövisid kodutöö ära ürginimesed. Väga palju hävitasid kodutöid loodusnähtused – vihm, veeuputus, tornaado. Ühe 4. klassi tüdruku pildi peal kasvas kodu hiiglaslikke seeni täis. Miks mitte, ka see on variant.

Kolmandaks levinud põhjuseks osutusid sugulased. Nooremad vennad-õed oskasid kodutöö ära sodida, emad sellest suppi keeta, isad tapeedina seinale kleepida. Ja muidugi lõppes paljudel juhtudel WC-s paber otsa ning juhtus teadagi mis. Üks kolmanda klassi poiss läks surnuaeda vanaema hauale, vanaema ärkas ellu, tuli hauast välja ja sõi koduöö ära. Tohhoo tonti, kõlbab siinkohal hüüatada.

Mikk Atso, Ruila põhikooli 3. klass: «Sest must auk imes selle endasse.». Foto:
Mikk Atso, Ruila põhikooli 3. klass: «Sest must auk imes selle endasse.». Foto: Foto: Täheke

Aga toredaid põhjuseid oli veelgi. Näiteks „Minu kodutöö jäi tegemata, sest beebid ründasid mu koolikotti!”; «… sest ma ei leidnud patsikummi, mu juuksed olid liiga pikad!»; «Minu kodutöö varastas Barbi, kes tahtis targaks saada»; «Kui ma oma tiigrikostüümi proovisin, viidi mind loomaaeda»; «Puuviljad ja juurviljad alustasid uut maailmasõda ja võtsid mu õpiku vangi»; «Minu kodutööd imes endasse must auk».

Pole parata, maailmasõja ja musta augu kõrval mõjuvad sellised argised põhjused nagu «Magasin pargipingil», «Käisin Tallinnas», «Pidin vanaisale arvutimänge õpetama», «Vahtisin terve öö tantsivat naabrit», «Vanaema müüs kodutöö võõrale» või «Minu kodutöö viisid ära röövlid» veidike väheveenvalt. Või mida öelda järgmise põhjuse kohta: «Ma tulin koolist koju. Siis otsustasin koeraga jalutama minna ja tegin hästi suure ringi. Tagasi jõudes ei leidnud ma enam meie maja. Küsisin inimeste käest, kus on Sarapuu tänav. Nad vastasid teises keeles, millest ma ei saanud aru. Tuli välja, et ma olin jõudnud Jaapanisse.»

Jah, Eesti laste fantaasia on tõesti piiritu ja auhindu anda väga raske. Nii jäid valikust napilt välja sellised geniaalsed ideed nagu «Ma ei saanud oma kodutööd teha, sest üks kana nakatas mind vikerkaaregrippi ja ma ei saanud keskenduda, sest mu pea oli täis vikerkaart», «Ma tegin lumememme ja talle sobis mu koolikott», «… taevast hakkas järsku raha sadama ja ma korjasin terve õhtu eurosid», «Tänu kliima soojenemisele tuli suvi varem ja kõik läksid randa, nii ka mina» või siis «Mul jäi kodutöö tegemata, sest avastasin, et mul pole küüned lakitud, hakkasin pastakaga küüsi lakkima nii, et pärast lakkimist polnud enam pastakasüsi».

Alice Kallas, Tallinna Nõmme põhikooli 3.b klass : «Sest mu ema tegi nendest suppi.». Foto:
Alice Kallas, Tallinna Nõmme põhikooli 3.b klass : «Sest mu ema tegi nendest suppi.». Foto: Foto: Täheke

Aga miks siis ikkagi kodutöö päriselt tegemata jäi? Marie Urvik Tallinna 32. keskkooli 3.b klassist põhjendab: «Sest mulle tuli külla sõber Laiskus ja me möllasime toas terve õhtu.»

Just-just! Elu on tegelikult palju lihtsam, kui me enesele ette kujutame.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles