Postimees 1927. aastal: Vatikaan iludusvõistluse vastu

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miss Ungari Mlle Olly von Wlassics, kes esindas oma riiki Galvestoni iludusvõistlusel.
Miss Ungari Mlle Olly von Wlassics, kes esindas oma riiki Galvestoni iludusvõistlusel. Foto: /TopFoto.co.uk

Roomast, 5. mail. Teatavasti peetakse käesoleval aastal Galvestonis, Ühisriikides ära rahvusvaheline iludusvõistlus, millest maailma kõige ilusamad naised osa võtavad.

Ühenduses seega avaldab Vatikaani ametliku häälekandja L'Osservatore Romano toimetaja krahv Dalla Torre tähendatud lehe veergudel pikema artikli, milles ta sarnase võistluse vastu ägedalt protesteerib. Lõikava irooniaga sisse soolatud artiklis jõuab Dalla Torre lõpuks otsusele, et modern naine kõigi oma võitude ja saavutuste peale vaatamata ikkagi rohkem kaotanud kui juure võitnud on, sest ta on taganenud oma loomulikust tagasihoidlikkusest ja toob oma elu õnne auahnusele ohvriks.

Seni arvas lihtne ajalehelugeja, kirjutab krahv, et maailma rahvaste palavamaks sooviks on sõjavõlgade küsimuse lahendamine võimalikult suurema vastutulelikkuse vaimus või soov teada, kas teisel pool ookeani elava rahva (s.o. Ameerika) avalik arvamine sisserändamise küsimuses järeleandlikumaks muutunud või ei, kas Ameerika arvamine värvilistest rassidest sama kõrge, südamlik ja suuremeelne (sic!) on, nagu minevikus, kas Monroe doktriin täiesti ühte langev evangeeliumi õpetusega: ära tee teistele seda, mida teised sulle ei pea tegema ja kas väevähenduse küsimus praktilisele alusele seatakse või mitte. Midagi sellist! Maailma rahvad ootavad põnevusega uue Priami poja tulekut, kelle ülesandeid täidab seekord «onu Sam».

6.05.1926

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles