Mark Soosaar: riigiisa või riigiema? (2)

Mark Soosaar
, kultuuritegelane (SDE)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mark Soosaar
Mark Soosaar Foto: PP

Mäng algas. Piljardilaual on tosin palli. Presidendiks pürgijaid pea samapalju. Aga auk lauanurgas on kindla mõõduga ning mõni pall liiga suur, et sisse mahtuda, ning teine liiga väike, et auguni veereda.

Kes vastaks ajaloolisel 2016. aastal, mil suur ilm kurjuse noateral sammub, Kadrioru mõõtudele kõige täpsemini? Missugune president suudab tagada pea sada aastat tagasi Pärnu Endla rõdult Eestimaa rahvastele läkitatud pöördumise elluviimist?

Esimene mõõde. Väita, et me riigipea on samasugune relikt nagu Lääne-Euroopa või Skandinaavia kuningad, pole kuigi pädev. Lennart Meri näitas, et Kadrioru peremees võib end jõuliselt kehtestada nii riigisiseselt kui ka välispoliitikas. Ärgem unustagem, et tema esitas riigikogule eelnõu presidendi otsevalimiseks ja julges ära sodida USA presidendi gloobuse. Meri oli mees, kes patsutas õlale nii Jeltsinile kui ka Bushile ja Clintonile. Vaatame praegust gloobust. Kuigi Eesti vabariik pole presidentaalne, tuleb meil edasi elada kahe presidentaalse riigi magnetväljas. Need on Vene Föderatsioon ja USA. Üksnes korralikud suhted mõlema superriigiga võivad tagada Eestile majandusedu, julgeoleku ja kindlustunde. Ja siit mu esimene küsimus: kes praegustest pretendentidest selle ülesandega riigipea tasandil hakkama saab? Kellel neist on kõige suuremad kogemused Moskvast ning Washingtonist?

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles