Postimees 1921. aastal: katastroofiline seisukord Lätis.

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Läti ajakirjanduses on Läti riigi majanduslik seisukord viimasel ajal ikka enam ja enam kõne all. Riigi majanduslik seisukord olevat katastroofiliseks muutumas.

Hakatakse isegi juba kahtlema, kas riik sarnaselt suudab püsima jääda. Elukalliduse vastu ei leita muud abinõu, kui alalist palkade kõrgendamist, kuid palkade kõrgendamisele jõuab ette toiduainete ja teiste tarvilikkude ainete kerkimine.

Kõige suuremad sisemised vaenlased olevat riigi varanduse vargad ja hooletud ametnikud. Hooletu ja hukkamõistetava teguviisi pärast mädanevat väljamaal linad ja metsasaadused. Seda kõike teadvat väljamaalased, kuid riigimehed mitte. Riigi väljaminekute vähendamise üle on tõsiselt järele mõtlema hakatud. Ametnikkude tasu vähenemisega ei suudeta veel väljaminekuid vähendada, kui ministeeriumide ruumid endises suuruses alles jäetakse. Ühes ministeeriumis olevat 120 tuba, aga ametnikke ainult 80.

Valitsusele lähedalseisev ajaleht kirjutab: Praeguses olukorras, kuni inimesed ei õpi viljakamalt töötama, tuleb tööaega mitmes asutuses ja ettevõtetes pikendada. Meie peame eeskujulikku töötamist korraldama, mida enne sõda Taylori süsteemiks kutsuti, aga nõukogude Venemaal «teaduslikuks töösüsteemiks» jumaldatakse. Meie peame aga siiski teisiti ja palju viljakamalt töötama.

3.05.1921

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles