Juhtkiri: avalikud palgad

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Palgad on meil… kellel kuidas, aga riigi- ja omavalitsusametnike kuupalgad ning lisatasud on  juba kolmandat aastat rahandusministeeriumi veebilehel kõigile vaatamiseks väljas. Ametnikke, kelle kuupalka ja lisatasusid saame nimeliselt vaadata, on praegu  umbes 20 000.

Maksumaksja palgal olevate inimeste töötasu avalikustamine on vabas maailmas olnud pikki aastaid üldine suundumus. Enam-vähem praeguse Eesti mudelini on liigutud samm-sammult, avastades, et üksnes palgaastmete või ka igasuguste keskmiste avaldamisest on vähe.

Kogemustest on ka õpitud, et teatud ametikohtade põhipalku avaldades ja/või võrdsustades ollakse poolel või lausa valel teel, sest kohe algab vigurdamine kõikvõimalike lisatasudega. Ei piisa ka üksnes kohustusest avaldada palgad asutuse oma kodulehel, sest siis peaks igaüks, kellel tahtmist teha asutuste piire ületavaid analüüse, andmestiku ise kümnetest või sadadest allikatest kokku noppima.

Avalikult kättesaadav ja kõigi ametnike palgaandmeid koondav tabel on tubli samm edasi. Küsimus on, mis me selle teadmisega peale hakkame. Need andmed on ju sisend väga erinevatele tasemetele. Alates asutuse enda sisekliimast kuni ühiskonna üldise õiglustajuni välja. Näiteks on leitud järgmine seos: mida rohkem avalikustamist, seda parem on seis korruptsiooni tajumisega. Samuti peaks avalikustamine ideaalis muutma avalikku sektori tegevust tõhusamaks – loodetakse, et läheb piinlikuks maksta kõrget palka inimesele, kelle tööst suurt kasu ei sünni.

Teisalt hoiatatakse «palgapopulismi» eest, kartes, et inimeste meelepaha ennustades hakkavad poliitikud ja asutuste juhid määrama ametnikele liiga väikseid palku, millega pole enam võimalik asjatundlikke ja tublisid ametnikke leida. Pigem võiks see olla hoiatus liiga jäikade palgasüsteemide loomise eest, kui otseselt avalikustamise vastu.

Alaline õigustus mõne valdkonna kõrgetele palkadele on see, et erasektoris makstakse seda sorti ettevalmistuse ja kogemustega inimestele veel palju rohkem. Kui ametnike palgad on avalikud, siis võib iga ettevõtja tulla ja öelda, et tema küll sama taseme spetsialistidele nii palju ei maksa. Aga ta võib ka vaikida, märgates, et ametnike palgatase on võrreldes eraettevõtetes makstavate tasudega täiesti talutav. Avalikustamine on seega nagu teatav tasakaalupomm riigi ja omavalitsuste kellavärgis.

Eile avaldasime riigiametnike palgatipud, täna omavalitsuste suurimad palgad. Kõige üldisemalt on see info valijatele, kes peavadki kaaluma, kas (oma)valitsemise eest makstav palk on mõistlikus tasakaalus sellega, mida need inimesed iga päev teevad. Hea peremees oskab nõuda palga eest tõhusat tööd.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles