Jarmo Mäkelä: Soome ja Rootsi vajavad NATOt

, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jarmo Mäkelä
Jarmo Mäkelä Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Aasta alguses imestasid paljud, miks palus Soome valitsus teha väljaspoolsetel raporti meie rahvusliku julgeoleku kõige hellemast ja raskemast küsimusest: mida NATOga liitumine tähendaks Soomele.

Raportis ei varjata ka seda, et NATO pole Soome või Rootsi võimalikust liitumisest huvitatud üksnes meie siniste silmade pärast. Küsimus on Balti riikide turvalisuse kindlustamises.

Venemaa suudab sulgeda Läänemere õhu- ja mereliikluse, tegutsedes Kaliningradist. Maismaaühendus Poola ja Leedu vahel on 112 km pikkune nn Suwalki koridor, mille Venemaa võib koostöös Valgevenega sulgeda millal tahes. Seda saab NATO küll takistada, ent üksnes tuumarelvaga ähvardades. Selleks et suuta Balti riike kaitsta, peab NATO-l olema võimalus Kaliningradist mööda minna. Selleks sobiks väga hästi nii Soome kui Rootsi liikmesus.

Ühelegi raporti lugejale ei jää ebaselgeks, et selleks piisaks ka üksnes Rootsi liitumisest. Kellelegi ei saa ka jääda arusaamatuks, et kui Rootsi liitub ja Soome jääb välja, siis see on Soome seisukohalt kõige ohtlikum lõpptulemus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles