Andres Reimer: ehitusjärelevalve vajab kolakat

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Reimer
Andres Reimer Foto: Postimees

Kui me ei taha, et meie rahvas sureb praakmaterjalide kasutamise tõttu kokku kukkunud uusehitiste varemete all, tuleb ehitusturu osalised põhjalikult läbi kloppida. Pean silmas süsteemset kevadist suurpuhastust – mitte midagi vägivaldset.

Alustada tuleb riigiasutustest ja äriühingutest, kes tegelevad järelevalvega. Ehitusturg kuulub tugevatele isiksustele ja pingeid on seal ikka aeg-ajalt olnud. Kuid nüüd valla purskunu näitab pilti, mida ma oma silmaga küll näha poleks tahtnud.

Selgus, et riigi üks suuremaid ehitusplokkide tootjaid Rae Kivitehas on puistanud Eesti üle toodanguga, mille kvaliteedis on põhjust kahelda. Ettevõtja, kes kinnitab siirast soovi eeskujuliku äriga tegeleda, vabandab praagi pärast ette ja taha. Tema siiruses pole põhjust kahelda, sest ta ehitas tootmise üles riigi autoriteetseima, Tallinna Tehnikaülikooli Sertifitseerimisasutuse nõuannete kohaselt. Kuid on põhjust arvata, et tehnikaülikool joonistas kivitootjale kvaliteedisüsteemi, mis on ilus ja usutav vaid paberil. Selle ilusa jutu kohaselt peaks tehnikaülikooli labor kivitootja igat partiid katsetama, kuid sertifitseerimisasutuse hämavad vastused sunnivad arvama, et tegelikult katsetatakse kive kõige sagemini vaid üks kord aastas.

Selline mäng on võimalik, sest Eestis käib ehitusjärelevalve üksnes paberil, mitte objektidel tegelikku olukorda kontrollides. Ja ükski asjamees ei leia, et midagi oleks valesti, kui olulisi arvutusi tehakse ekslike või lausa võltsitud dokumentide põhjal.

Plokiskandaal tuli päevavalgele pärast seda, kui Järveküla kooli ehitav Nordecon oli oma ehitusplatsilt müünud seitse alust täiesti kõlbmatuid Rae Kivitehase ehitusplokke konkureerivale Rand ja Tuulbergile. Viimane märkas kohe, et ehitusplatsile saabus kivide asemel koorem prahti. Kui Rand ja Tuulberg kutsus tehnilise järelevalve ameti seda eluohtlikku kivihunnikut kontrollima, hakkasid ametnikud venitama ja vigurdama. Hiljem selgitas amet, et ei usaldanud Rand ja Tuulbergi väiteid, sest see olevat neile teinud Narva tööstuspargi ehitusel samasuguse sisuga valeväljakutse. Nimelt kuulub ehitusfirmale teine plokitootja Columbia Kivi ja näis, et tegemist on konkurendi mustamise sooviga.

Kui ametnik hakkas lõpuks siiski oma tööd tegema ja suundus Järveküla kooli juurde, kus asus ülejäänud osa kahtlasest plokipartiist, avanes talle õõvastav pilt. Nimelt oli Nordecon ladustanud ehitusmaterjali nõudeid jämedalt eirates: alused seisid ebaühtlasel pinnal, olid tõstetud üksteise otsa. Nii pole välistatud, et juhtiv ehitusfirma purustas hoolimatu ladustamisega märkimisväärse koguse plokke oma objektil, mis aga omakorda raskendab pädeva järelkontrolli tegemist kogu partiile.

Paistab, et kõik asjaosalised tuleb isaliku armu, kuid karmi käega läbi nuhelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles