Andrus Karnau: kasina aja eelarve (12)

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Karnau
Andrus Karnau Foto: Pm

Iga kord, kui valitsus hakkab eelarvet tegema, tuleb kodanikel olla valvas oma rahakoti pärast. Nii ka seekord. Raskeveokimaks võtab hinnanguliselt 12,3 miljonit eurot, metalli pöördmaksustamine 1,8, välislähetustasu maksustamispõhimõtete muutus 5,5 miljonit. Siis veel pakendi- ja e-sigaretiaktsiis. Spordi maksusoodustus lükkus aasta võrra edasi.

Ilmselt ei ole see kõik ka imeks panna, sest majanduskasv on aeglane, inflatsioon madal, valitsusel on rahakotti uusi allikaid leida keeruline. Seda enam, et tarbimismaksud said juba mullu nelja aasta peale ette ära tõstetud. Nii polegi muud kui maksustada veoautosid ja e-sigarette, loota kokkuhoiule ja maksupettuste vähendamisele.

Kui raha hind on nullilähedane, siis torkab silma, et valitsuse eesmärk on eelseisva nelja aasta jooksul omaenda vahendeist hakkama saada. «Hoiame riigi rahaasjad jätkuvalt korras,» tõdes peaminister Taavi Rõivas neljapäeval valitsuse pressikonverentsil. See korrashoidmine tähendab siis tasakaalus eelarvet, võib-olla õige pisukest miinust, aga ikkagi nelja aasta jooksul kulutamist vaid nii palju, kui raha olemas.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles