Postimees 1995. aastal: Kaitsepolitsei likvideeris Permi grupeeringu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitsepolitsei.
Kaitsepolitsei. Foto: Liis Treimann.

Siseminister Edgar Savisaar ütles eilsel pressikonverentsil, et Permi maffiagrupi kuritegelik aktiivsus on pärsitud, sest kaitsepolitsei vahistas viis selle grupeeringu liidrit.

Vahistatute hulgas on grupeeringu juht Nikolai Pleskov ning Boriss Malinovski, keda seostatakse mitut grupeeringut siduva suurema kartelli juhiga.

Savisaar ütles, et kaitsepolitsei hakkas Permi grupeeringuga, mis on Eestis tegutsevatest üks mõjukamaid, tegelema möödunud aasta sügisel, kui Iru soojuselektrijaama ja Maardu vaheliselt trassilt leiti lõhkekeha. Grupeeringu likvideerimise operatsiooni alustati 24. aprillil, kui vahistati Malinovski ja tehti mitmeid läbiotsimisi.

Arreteerimisel võeti Malinovskilt ära Eesti pass, mis oli välja antud Eesti Komitee kaardi alusel. Vahistamisoperatsioonis võeti grupi liikmetelt ära neli politsei raadiosaatjat ja tulirelvi.

Kaitsepolitsei peadirektori Jüri Pihli sõnul on selgunud, et Permi grupeering tegeles võlgade sissenõudmise, katuse pakkumise, alkoholikaubanduse ning paljude teiste kuritegelike ettevõtmistega. Grupi rahaline käive ulatus Pihli sõnul kümnetesse miljonitesse kroonidesse.

Uurimine tõestas, et paljud riigiametnikud on seotud organiseeritud kuritegevusega, tähendas Pihl. Pihl ütles, et näiteks keskvangla töötajad toimetasid Pleskovi arestikambrisse mobiiltelefoni, millega ta sai rahulikult grupi juhtimist jätkata tehes viie vanglapäeva jooksul 16 000 krooni eest kõnesid.

29.04.1995

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles