Maris Jõks: Tšornobõl, Tšernobõl, Chernobyl – kuidas kirjutada Ukraina kohanimesid? (7)

Maris Jõks
, Postimehe keeletoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TLNPM2:MARIS JÕKS :TALLINN, EESTI,24NOV10
Postimehe töötaja MARIS JÕKS
pl/FOTO PEETER LANGOVITS, POSTIMEES
TLNPM2:MARIS JÕKS :TALLINN, EESTI,24NOV10 Postimehe töötaja MARIS JÕKS pl/FOTO PEETER LANGOVITS, POSTIMEES Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Paari päeva eest oli Postimehes ühel ja samal leheküljel kirjas Tšornobõl ja Tšernobõl – esimene kirjapilt kohapeal viibiva ajakirjaniku loos ja teine nimes Eesti Tšernobõli Ühing. Missuguse nimega üht või teist paika tähistatakse ja kuidas täpselt see nimi kirja pannakse, sõltub paljudest asjaoludest. Kas õige on Gruusia või Georgia, Birma või Myanmar, Côte d’Ivoire või Elevandiluurannik? «Õige» ja «vale» on kokkuleppe küsimus ja kokkuleppeid võidakse muuta.

Ukraina kohanimede puhul ei kahtle me enamasti mitme nimevariandi vahel. Ei kipu keegi näiteks Luganski asemel rääkima Vorošilovgradist või Lvivi asemel Lembergist. Küll aga kirjutab üks eesti meediaväljaanne Luganskist ja teine Luhanskist, kord on jutt Lvovist ja Harkovist, siis Lvivist ja Harkivist, või on need paarikud läbisegi. Ja mis selle Tšernobõli/Tšornobõli tuumaelektrijaama lähedal asuva linna nimi siis õieti on, Pripjat või Prõpjat? Või hoopis Pripyat? Hm, siis peaks olema juba Prypyat…

Meie kohanimepruuki mõjutab mitu asjaolu. Nõukogude ajal võeti enamik teisi tähestikke kasutavate «vennasvabariikide» kohanimesid eesti keelde vene keele vahendusel. Ajaloo jooksul oleme olnud õigupoolest mitme võõrkeele mõjuväljas ja nii on paratamatu, et paljud kohanimedki on meile tulnud mõne suurema keele kaudu. Praegusaja eesti keele reeglite järgi eelistatakse aga originaalipärast kohanime. Erandeid on ka, paljud toponüümid on vahendatud kujul kinnistunud ja traditsiooni murda püüda pole alati mõttekas.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles