...seega on iga päev nagu emadepäev. Ja ma käin ikka veel igal emadepäeval oma emale sama laulu laulmas, mida väiksena laulsin ning muidugi mõistan ise emana igati, miks pisarad silma tulevad... Ema olla on tõeliselt ilus armastuse kogemus, ent samuti ka raske. Alati tahad ju teha kõike kõige paremini, aga see ei pruugi õnnestuda. Kogu aeg on kahtlus, see vahepealne olek ja muidugi ka vastutus. Ei saa öelda "emapuhkus", sest tegelikult tähendab see palju tööd ning pühendumist.

Enim hindan ma seda vaimset ja hingelist lähedust, mis mul oma lastega on. Et reaalselt on tähtis, milline sa inimesena oled, sest sinust sõltub nii palju ja see avaldab mõju ka lastele, eelkooliealiste puhul veel eriti. Seepärast usun varasesse eelpedagoogikasse, sest hilisemas eas on juba sõbrad ja muu keskkond, mis lapsi kujundab. Olen oma erialase karjääri kõrvale pannud selle mõttega, et jõuan eluaeg sellega tegeleda. Praegu on aeg, kus ma pean oma laste jaoks olemas olema. See on konstantne, igapäevane ja 24/7 pühendumus. Ma teadlikult ka tegelen sellega, et lasen oma lastel olla vabad, ennekõike poistel, sest teadupärast on nad iseseisvamad. Hiljem on juba oma elu ja perekond.

See teadmine, et just praegu, siin on sind vaja, annabki võimaluse olla hetkes ja seda nautida. Seda armastuse kogemust ei koge sa mitte mingil muul moel, see on unikaalne. Soovitan kõigile. Et jah hetkes elamine ja ema rolli üle rõõmustamine – see on kõige nauditavam. On ka raskeid päevi ja rohkelt stressi. Justkui, et kõik, mis hea, on nii hea ja kõik, mis halb, on väga halb. Võimendatuna. Kõige raskem on see, et kuna mul on kolm väikest last, ei saa ma nendega korraga tegeleda. Ma üritan, aga pean ikkagi tegema oma valiku, kui nad koos nutavad. Ei saa ju samas kedagi eelistada. See on vaimselt väsitav – tahan ju kõigile anda parimat. Eks lõpuks ju ikkagi öeldakse, et ema on süüdi, otsitakse juuri, miks laps nii käitub. Tuleb aru saada, et meie vanemad annavad, andsid endist parima. Sa ei saa ju paluda jalutult joosta: kui ta tol hetkel ei olnudki võimeline paremini tegema, siis tuleb osata mõista. Tuleb lihtsalt olla tänulik.

Tagasi Eesti inimeste avalehele

Kommentaarid
Copy