Ahto Lobjakas: presidendikandidaatide vampiiripäevitus (1)

Ahto Lobjakas
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Kolumnist Ahto Lobjakas kirjutab presidendivalimiste stardipaugust.

Siim Kallas on protestikandidaat. Ükskõik, kui skisofreenilisena see mõte ka ei näiks. Presidendikandidaadi pretendendina seisab Kallas ühel joonel ACTA, valeliku poliitika, Harta 12, Vabaerakonna ja isegi EKREga. Kõik on reaktsioonid reformierakondliku valitsemisstiili vastu. Kallast Estonias kuulanud 200 prominenti olid surveavaldus Reformierakonna juhatusele. RE juhatuse enamus, ütlevad informeeritud allikad, ei eelista Kallast. Partei hall(id) kardinal(id) eelistavad vaikust. Nad tahavad ära oodata hetke augustis, mil neli päeva enne riigikogus toimuvat hääletust esitatakse kandidaadid n-ö ametlikult.

Mida RE ei soovi ja praegune valimissüsteem ette ei kirjuta, on avalik arutelu presidendikandidaatide vahel ja üle. Selle vastu Siim Kallas protestibki. Protestib ehk veidi ebasiiralt, RE auesimehe ja kaks aastat tagasi RE nimel valitsust moodustada üritanud mehena. Kallase protesti absurdi on peidetud paradoks: avalikku toetust vajab ta selleks, et pöörata enda kasuks erakonna hämarad protsessid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles