Andrei Kuzitškin: aprilliteesid – «infotroll» Helme ja kirjaoskamatu FSB (8)

Andrei Kuzitškin
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Kuzitškin
Andrei Kuzitškin Foto: Erik Prozes

Täna otsustasin kommenteerida Eesti ja Venemaa möödunud nädala kõige enam vastukaja tekitanud sündmusi, kirjutab arvamusportaali kolumnist Andrei Kuzitškin.

Rohkelt tekitas kära Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna parlamendifraktsiooni juhi Martin Helme sõnavõtt, kes süüdistas Marina Kaljuranda vene päritolus. Otsekohe liitusid kõik Eesti poliitilised jõud alates president Toomas Hendrik Ilvesest kuni keskerakondliku aktivisti Olga Ivanovani üksmeeles Martin Helme rassistliku avalduse hukkamõistuks. Ma usun, et see oligi EKRE ühe juhi peamine siht.

Martin Helme. Foto:
Martin Helme. Foto: Foto: Elmo Riig

Martin Helme astus üles kui korralik «infotroll». Loomulikult teavad kõik noore Helme rahvuslikke eelistusi, kes omal ajal ju sai tuntuks sellega, et pani oma baaris välja sildi «Vene keeles ei teenindata». Ent on väga raske uskuda «Väike-Martini» avalduse siirust, kui pidada silmas, et tema isa, Helme-vanem, oli omal ajal Eesti välisministeeriumi asekantsler ja ajas igati internatsionaalset poliitikat.

Pigem kasutab Martin Helme rahvuslust kui toodet, mis «müüb» hästi just praegustes tingimustes, mil kogu «parempoolne» Euroopa on tõusnud võitlusse sisserändajatega. Kui kummaline see ka pole, võib rahvusluse positsioonile asumine tuua topeltkasu. Ühelt poolt tõmbab see ligi venelasi, keda samuti hirmutab moslemite pealetung. Teiselt poolt leiavad konservatiivid varjatud tuge Keskerakonnalt. Annavad nad ju tsentristidele võimaluse säilitada oma «poliitiline puhtus» ja võidelda sisserändajatega konservatiivide kätega. Martin Helme seisukohta «vene küsimuses» käsitletakse lapseliku koerustükina.

Läbiotsimine Oneksimi peakorteris

Moskvas korraldasid maksuametnikud ja FSB töötajad 14. märtsil läbiotsimise firma Oneksim peakorteris. Oneksimi omanik on teatavasti tuntud Venemaa miljardär Mihhail Prohhorov, kellele muu hulgas kuulub ka RBK, viimane meeterlainealal leviv Venemaa sõltumatu telekanal. Just sel kanalil avalikustati teave «Panama dokumentide» kohta, milles figureeris mäletatavasti Vladimir Putini lähedane sõber, tšellist Sergei Roldugin.

Mihhail Prohhorov. Foto: Scanpix
Mihhail Prohhorov. Foto: Scanpix Foto: Pitalev Ilya/TASS

Tagasihoidlikule muusikule kuulus eri firmade kaudu lausa kaks miljardit dollarit. Venemaa president kahtles selle summa tõepärasuses, kuid avaldatud dokumendid kinnitavad just seda, et sajad miljonid dollarid liikusid firmade kaudu, mille omanik oli Sergei Roldugin, Vladimir Putini tütre ristiisa.

Mõistagi Prohhorovile niisugust sammu ei andestatud. Ning FSB töötajad tulid kontrollima maksudokumente, esitades kahtluse, et tegu on rahapesuga offshore-firmade kaudu - tõsi, mitte Sergei Roldugini, vaid hoopis Oneksimi kasuks…

Seda põhimõtet on FSB kasutanud Putini oponentide vastu korduvalt: kui Mihhail Hodorkovski ütleb, et ajab ausat äri, siis meie tõestame, et Hodorkovski äri on räpane. Kui Aleksei Navalnõi võitleb korruptsiooniga, siis meie tõestame, et Navalnõi on ise korruptant. Nüüd siis jõudis järg Mihhail Prohhorovi kätte: kui otsustasid paljastada offshore-skandaali segatud «Putini sõpru», siis meie tõestame, et hoopis sinu enda firmad pesid raha offshore-firmade kaudu. Sellega taotleti ilmselgelt korraga kaht sihti. Esiteks võtta röövellikult üle RBK ja kehtestada lõplikult jõuorganite kontroll Venemaa inforuumis enne riigiduuma valimisi. Teiseks «raputada» Prohhorovilt välja raha, mille ta oli Ameerikasse toimetanud. Vene võimude ahnus ei tunne mingeid piire. Nagu ka alatus.

Kapo aastaraamat

Möödunud nädalal arutati eesti- ja venekeelses meedias agaralt kapo uue aastaraamatu üle, milles leidus vigases vene keeles dokumente. See tekitas hulga irvitamist pooleldi kirjaoskamatute eestlaste üle, kes ei oskavat isegi dokumente võltsida. Aga teate mida? Ma käisin pool aastat Tomskis FSB uurija Stepan Nebera juures ülekuulamistel. Iga kord, kui protokolli üle lugesin, leidsin igal lehel vähemalt oma 10-20 viga. Ma ei pidanud vastu ja küsisin: kui edukad olid teie õpingud ülikoolis? Noor uurija Nebera teatas uhkusetundega, et lõpetas õigusteaduskonna kiitusega.

Kirjaoskus - nagu ka intellektuaalsus üldse - ei ole Venemaa eriteenistustes just kõrges hinnas. Seal on peamine teenida ustava lõukoerana režiimi, mitte aga vaevata pead õigekirjaga. Ma usun, et kapo oleks vähese vaevaga suutnud leida asjatundlikke vene keele oskajaid, kes oleksid vead ära parandanud. Küllap nad tahtsid hoopis taas näidata avalikkusele Venemaa eriteenistuste allakäigu taset. See tuli neil hästi välja.

Kapo aastaraamat. Foto:
Kapo aastaraamat. Foto: Foto: Erik Prozes

Reedel tagandasid Maardu volikogu saadikud ametist linnapea. Nüüd jääb üle ainult oodata võimu uuenemist ja linna vabanemist hirmu küüsist.

Tallinnas aga algas kevad ning mu kallis Lasnamäe muutus üheks suureks porimülkaks. Mis küll peaks selles linnas uuenema, et see vabaneks rämpsust ja sopast?

Vene keelest eesti keelde ümber pannud Marek Laane


Andrei Kuzitškin on endine Venemaa riigiametnik, kellele on Eestis antud poliitiline varjupaik. Ta töötas kümme aastat Tomski oblasti valitsuses kommunikatsioonijuhina ning hiljem kuus aastat kultuuriameti juhatajana. Tal on magistrikraad bioloogias ja rahvusvahelistes suhetes. Praegu töötab ta Tallinnas keeltekoolis õpetajana. 

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles