Juhtkiri: millist presidenti vajab Eesti?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Täna saab Eesti endale uue presidendi, Eesti Olümpiakomitee presidendi. Spordikeeles väljendatuna on superfinaalis stardijoonel kolm meest: Jüri Ratas, Tõnu Tõniste ja Urmas Sõõrumaa. Samal lainel jätkates võime öelda, et nagu üksteist väärivate võistlejate puhul võidab sport, on ka EOK presidendivalimistest ühiskond juba võitnud.

Igaüks kolmest kandidaadist on oma selja taha kogunud väärikaid toetajaid alaliitudest. Ükskõik, kes osutub valituks, saab kaasa tugeva mandaadi. Oleme näinud pühendumust, oma missiooni tõsiselt võtvaid kandidaate ja sisukat kampaaniat. Jaguks samasugust pealehakkamist ka Eesti presidendivalimistel!

EOK presidendi rolli ei saa kuidagi üle- ega alahinnata. Tegemist on sisuliselt kogu Eesti spordielu juhiga, kellest ei sõltu vaid olümpiaalad, vaid kogu kirev spordielu. EOK president kujundab Eesti spordi kuvandit ja on ise Eesti spordi nägu. Spordi ja sportlaste positsioon ning maine ühiskonnas on suuresti tema õlul. See on väga vastutusrikas roll, sest kui räägime spordist, käsitleme ulatuslikku valdkonda tervise- ja rahvaspordist tippspordini välja, üksik- ja meeskonnaalasid.

Hea EOK president on oma tööle pühendunud inimene, kes seisab selle eest, et lapsed Kuressaarest Narvani saaksid võimalusi tegeleda erinevate aladega. Et neile jaguks tarku treenereid, varustust ja spordisaale – vaid nii saavad esile kerkida uued talendid. Et noorteklassis särama löönud lootustel oleks rahalisi võimalusi ja motivatsiooni jätkata teel tippu ning tuua Eestile rahvusvahelistelt tiitlivõistlustelt au ja tähelepanu. Et meie tippsportlased saaksid piisavalt tuge tipus läbilöömiseks.

Kõige olulisem on, et ühiskond tajuks spordi tähendust nii rahvatervise aspektist kui ka rahvusliku kokkukuuluvustunde tekitajana. Vaid sellisel juhul mõistab rahva enamus, et sporti suunatud eurod töötavad Eesti kasuks, ning leidub üha uusi ettevõtjaid, kes tahavad alasid ja sportlasi toetada. Seejuures on vajalik, et tulevane EOK president juhiks organisatsiooni läbipaistvalt ning kaitseks alati fair play põhimõtet. Dopingu ja sahkerduste suhtes valitsegu nulltolerants.

Oma tööd tõsiselt võttev EOK president on Eestis arvamusliider, ja mitte ainult spordiküsimustes. See ei ole koht, mille spordirahvas võiks anda kellelegi isikliku edevuse rahuldamiseks, mida näitas ka tühikargajate võrdlemisi kiire kadumine kandidaatide ridadest. Käimasoleva debati käigus on mõnel juhul püütud halvustada kandidaatide tausta: kelle meelest on ettevõtja kahtlane, keda häirib teise poliitiline enesemääratlus. Siinkohal on oluline rõhutada, et EOK president saabki olla inimene, kellel on kogemusi nii äris kui poliitikas. Sest neis ringkondades tuleb Eesti spordijuhil oma asjade eest väljas olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles