Mart Noorma: nulltolerants plagiaadile

, TÜ õppeprorektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Noorma
Mart Noorma Foto: Elmo Riig / Sakala

Postimees avaldas 11. aprillil artikli «Õigusteaduskond sai kohtus piinliku kaotuse», milles kirjeldati Tartu Ülikooli endise üliõpilase kohtuvõitu alma mater’i üle. Lugu põhineb kohtuvaidlusel, kus õigusteaduskonna üliõpilane vaidlustas enda väljaviskamise ülikoolist.

Õppejõudude ja õpetajate hulgas on levinud ütlus, et «miski ei tee meile suuremat rõõmu sellest, kui näeme, et meie õpilased on meist targemaks saanud». Seepärast võiks ju rõõmustada oma üliõpilase professionaalse edukuse üle. Kahjuks ei luba eksmatrikuleerimise asjaolud, nimelt loomevargus, sellisest saavutusest täit rõõmu tunda. Ka endise üliõpilase saavutatud kohtuvõidu põhjendused ei lükka ümber loomevarguse toimumise fakti.

Rahvusülikool võtab loomevarguse juhtumeid, mida õnneks esineb küll väga harva, alati äärmiselt tõsiselt. Tartu Ülikooli õppekvaliteedi definitsioon, õppija arengu toetamine õppija ja ühiskonna jaoks olulises suunas annab selleks ju selged juhised. Kuna meie ühiskonna jaoks on ausus üks tähtsamaid põhiväärtusi, tuleb anda parim, et ühiskonnas oleks rohkem ausaid inimesi. Õnneks tulenevad plagiaadijuhtumid tavaliselt siiski üliõpilaste kogenematusest teadusliku teksti koostamisel, mitte tahtlikust soovist kellegi teise loomingut varastada ja enda nime all esitada. See ei õigusta küll vargust ennast, kuid ehmatav kogemus annab loodetavasti noorele inimesele kogu ülejäänud eluks selge mõistmise, et autorit tuleb alati tema loomingu eest väärikalt tunnustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles