Teet Roosaar: suurvaldades hakkavad otsustama linnamehed (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teet Roosaar.
Teet Roosaar. Foto: PP

Suurema keskusega ühinevad väikevallad peaksid hoolega läbi rehkendama, kes neid tulevikus volikogus esindab. Kui valijate arv jääb alla suurvalla volikogu valimiskünnise, saavad elanikud linna üksnes palvekirju läkitada.

Kõik ei käi valimas ega hääleta ainult ühe erakonna või valimisliidu poolt. 2013. aastal kohalikku volikogu valimas käinud pärnumaalasi ja kavandatava Suur-Pärnu volikogu valimiskünnist võrreldes selgub, et lootust oma esindajale on üksnes Pärnu ja Sindi linna ning kolme suurema valla elanikel. Isegi Pärnu külje all olev Paikuse peaks harvaesinevat üksmeelt näitama, vähem kui tuhande valijaga Koonga, Surju, Varbla ja Tootsi valla elanikel oleks see aga lootusetu ettevõtmine.

Pärnu linn on teinud liitumisettepaneku 13 omavalitsusele, kellest õnnestub läbirääkimisi alustada ilmselt üheksaga. Tõenäoliseks volikogu valimiskünniseks kujuneb ca 1400, mida suudavad ületada üksnes erakonnad ja linna valimisliit.

Oma vallas populaarsed inimesed peavad kas erakondadega ühinema või leppima kokku maaelanike valimisliidus, mille ainus ühisosa oleks Pärnule vastandumine. Vaidlustes, kas investeerida oma või naabri kodukanti, mindaks juba lõhki.

Erakondadele meeldib, kui igasugused «Koduvallad» kaovad. IRL on ammu järele uurinud, millistesse erakondadesse kõige rohkem vallavanemaid kuulub, ja propageerib maakonnasuurusi hiigelvaldu. Ega teisedki kurda, kui hulk tuntud inimesi järsku liituda tahab.

Kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seadus ja riigikogus arutatav haldusreformi seaduse eelnõu jätavad ühinejatele võimaluse leppida kokku mitmes valimisringkonnas, et senised vallad oleksid uues volikogus esindatud. Samuti võib esindajate arvu kirjutada ühinemislepingusse.

Kõik see on ilus teooria. Kui Kaisma ja Vändra vald 2009. aastal ühinesid, fikseeriti ühinemislepingus, et Kaismale jääb kaheks valimisperioodiks kolm kohta. 2013. aasta valimiste eel otsustas aga Vändra vallavolikogu, et Kaisma valimisringkond kaotatakse. Kuigi peaminister protesteeris ja soovitas kohtusse pöörduda, toimusid valimised ühes ringkonnas.

Nüüd on Suur-Pärnu ühinemisläbirääkimistel kaalutud ühe või kahe valimisringkonna moodustamist: kõik koos või linn ja maa eraldi. Valijate arvu ja valdade asukohta vaadates oleks rohkem ringkondi keeruline moodustada, sest seda ringkonda kas ei ühenda miski või on valijate arv liiga ebavõrdne.

Nii või naa hakkaksid linnamehed suurte keskuste ümber koonduvates valdades maaelu üle otsustama. Suurvaldade valimistulemused muutuvad järjest sarnasemaks riigikogu valimistega, kus erakondade esinumbrid teised sisse veavad ning ülejäänute saatuseks on tänulik ja kuulekas olla.

Autor on ASi Postimees Grupp ajalehe Pärnu Postimees uudistetoimetaja.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles