Postimees 1931. aastal: Siberist Eestisse – elatanud naise pikk teekond

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neljapäeva õhtul jõudis Nõukogude Venemaalt reisijaterongiga Narva Siberist Eesti asundusest taluperenaine Leena Siiman, 63 a. vana, ühes 18-aastase tütre Helenaga. Nad jõudsid Rakveres asuvate sugulaste juurde.

Venemaalt tulnud olid kehvalt riietatud ja nälginud väljanägemisega. Nad elasid Novo-Simbirski kubermangus Linda asunduses, kust nad ühe kuu eest teele asusid. Talunaine, kes on pärit Rakvere lähedalt Simuna kihelkonnast, tuli ära Venemaalt näljahädaohu tõttu. Siberis oli neil keskmise suurusega krunt, mis läinud aasta sügisel kolhoosi alla võeti, samuti loomad, vili ja muud põllusaadused rekvireeriti sundkorras.

Siberi Eesti asunduse elust kõnelesid tulnud kurbi lugusid. Talupojad, kes ei suuda maksta maksusid, vangistatakse ja saadetakse kaubavagunites, nagu lihuniku loomad, sunnitööle Siberi taigasse ja kaevandustesse. Kõigest on äärmine puudus, ei ole toiduaineid, ei riiet ega nahakaupa. Juba kahe aasta jooksul ei ole maal saanud riiet ega jalanõusid.

Külades valitseb vaenulikkus valitsuse vastu, kuid tavaliselt väljaastuda keegi ei tohi. Linda asunduses käis ka mitu eestikeelset Nõukogude Venes väljaantavat kommunistlikku ajalehte, kus oli kirjutatud Eestist otse õudseid lugusid.

11.04.1931

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles