Mart Raudsaar: vaiksel vaimsel pankrotiõhtul

Mart Raudsaar
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Raudsaar
Mart Raudsaar Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kas kirik saab minna pankrotti? Seda võisid eneselt suurel neljapäeval küsida mitmed inimesed, kuuldes uudist, et Narva Aleksandri kirik pannakse võlausaldajate nõudel müüki.

See aga ei olegi võimatu. Pankrotti (või rahandusministeeriumi protektoraadi alla) on läinud mõned Eesti omavalitsused, maksujõuetuks on maailma ajaloos muutunud terved riigid. Halb majandamine võib viia süvavaesusse ükskõik mille, saati siis kiriku, ehkki esialgu räägime Narva Aleksandri koguduse pankrotist, mitte EELK maksujõuetusest tervikuna. Ning esialgu räägime rahalisest pankrotist, mitte aga vaimsest.

Samas on Narva Aleksandri kiriku ümber toimuval minu silmis just nimelt vaimse pankroti tunnused. Suure neljapäeva õhtul (milline iroonia!) osalesin sotsiaalmeedia arutelus, kus toetasin Põhjaranniku ajakirjaniku Teet Korstna ettepanekut, et Narva Aleksandri kiriku hüvanguks võiks korraldada üldrahvaliku korjanduse, misjärel tuleks kirikusse eestimeelne kontserdisaal, näituseruumid ning tegevust võiks jätkata ka kogudus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles