Postimees 1939. aastal: Iraki valitseja õnnetu surm autokatastroofis

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi kuningas Ghazi (1912-1939)
Iraagi kuningas Ghazi (1912-1939) Foto: Wikipedia.org

Autoõnnetus 27-aastase kuningaga. Uueks kuningaks 4-aastane emiir Feisal. Süüdati Briti konsulaat ja mõrvati konsul.

Havas teatab Bagdadist, et kuningas Ghazi, kes on 27 aastat vana, on saanud surma autokatastroofis. Tema järglaseks saab nüüd emiir Feisal, kes on sündinud 2. mail 1935. aastal.

Iraki kuninga Ghazi surma kohta teatatakse täiendavalt, et ta juhtis ise autot, põrgates kiirel sõidul telefoniposti vastu. Kuningas kaotas kohe meelemärkuse ja suri teisipäeval kell 0.40 pealuuvigastuse tagajärjel. Surmateadaanne kannab viie arsti allkirja.

Kuningas Ghazi astus troonile 1933. aastal 21-aastaselt, kui tema isa, kuningas Feisal, suri ootamatult Helveetsias.

4-aastane kuningas

Iraki troonipärija emiir Feisal kuulutati teisipäeval kuningaks. Uue kuninga alaealisuse tõttu määrati regendiks emiir Abdul il Ah, kuningas Ghazi sugulane. Emiir Abdul il Ah on Irakis väga populaarne. Ta on endise Hedzhasi kuninga Ali poeg.

Tapeti Briti konsul

Reuter teatab Bagdadist, et seoses kuninga surmateate saabumisega on tekkinud rahutused pärismaalaste keskel, mis võtsid nii terava kuju, et tapeti Briti konsul Mosulis ja süüdati põlema konsulaadi hoone.

Ametlikest Londoni ringkonnist kinnitatakse, et saabunud andmetel on mängus olnud agitaatorite käes, kes kihutanud üles leinajaid parajasti siis, kui need liikusid Briti konsulaadi lähedal. Agitaatorid seletanud rahvale, et «kuningas Ghazi tapeti inglaste poolt». Neli isikut on juba konsul Monkmasoni tapmises süüdlastena vastutusele võetud ning nad antakse erikohtu alla.

Iraki peaminister pöördus kohe pärast juhtumi teadasaamist Bagdadis Briti asjadeajaja poole teisipäeva pealelõunal, esitades talle: Mosulis kuulutati välja sõjaseisukord ja rahu õnnestus jalule seada.  

5.04.1939

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles