Tiit Riismaa: kas Päts mängis Stalini üle? (11)

Tiit Riismaa
, matemaatikadoktor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Riismaa
Tiit Riismaa Foto: Erakogu

Eelmise sajandi algul, nagu nüüdki, ei sõltunud väikeriikidest palju. Nad kõikusid ja kõiguvad praegugi maailma peajoonega kaasa, ise sellele nimetamisväärset mõju avaldamata.

Niimoodi kõikudes on väikeriigil aga oht sattuda endast mitteolenevatel põhjustel valesse faasi (ettearvamatu välise olukorra muutus, poliitilised sundkäigud, loodetavate liitlaste reetlikkus jne). Eelkõige satuvad löögi alla erinevate maailmakordade piirimail asuvad väikeriigid. Väikeste piiririikide käest kätte käimine tähendab nende ühiskonnas suuri muutusi. Kogu süsteem, riigikord muutub.

Saksamaa kaotas Esimese ilmasõja. Seejärel sündis aga midagi väga olulist: kasutusele võeti intressita laen, mis tegi Saksamaa majanduses imet. Just siis pandi laiem alus sellistele maailmakuulsatele toodetele nagu BMW ja Mercedes ning see ei olnud ainult inseneride saavutus. Intressiga laenude pooldajad ei suutnud olukorraga leppida. Esimese maailmasõja järgses Euroopas hakkasid peajoone enda jõujooned muutuma, ähmastuma.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles