Gert Kiiler: süüdistame ja sildistame, kuid põhjuseid ei otsi (7)

Gert Kiiler
, stsenarist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gert Kiiler
Gert Kiiler Foto: Elmo Riig / Sakala

Stsenarist Gert Kiiler küsib Euroopas toimuva taustal igihalja küsimuse: kes on ikkagi süüdi?

ohe pärast Brüsseli terrorirünnakuid asusid euroskeptilised ja populistlik-paremäärmuslikeks tituleeritud parteid siunama praeguseid Euroopa liidreid, kes olevat oma tegevusega sellise olukorra põhjustanud. Võimulolijad süüdistasid neid omakorda traagilisest sündmusest odava populaarsuse lõikamises.

Ometigi ei saa me mööda sellest, et needsamad euroskeptikud ja populistid on Euroopas edukamad kui kunagi varem ja nende populaarsus aina suureneb. Sama tendentsi näitab ka Donald Trumpi edu USAs.

Nii peavoolupoliitikud kui -meedia ei väsi hoiatamast, kui pahad sellised parteid ja nende karismaatilised juhtpoliitikud on, kuidas need erakonnad ohustavad Euroopa terviklikkust, julgeolekut ning euroopalikke väärtusi ja mida kõike veel. Kuid keegi neist manajatest ei arutle, miks need parteid ja liikumised nii populaarsed on. Hoopis lihtsam kui põhjustega tegeleda, on rääkida sellest, kui väheharitud, naiivsed ja manipuleeritavad on nende toetajad; et paljude parteide rahastamine tuleb Venemaalt, ja üldse oleks kõige parem, kui õnnestuks nad ära keelata.

Ma ei suuda aga kuidagi uskuda, et ühtäkki on erinevates riikides (ja ka mandritel) inimesed lihtsalt «peast segi läinud», hakates korraga toetama selliseid jõude või et «kavalad poliitikud» mängivad nende inimeste hirmude peale. Nende parteide populaarsus on selleks kaugelt liiga suur.

Minu jaoks sarnaneb praegune olukord nn äärmusparteidega võitlusele majavammiga. Toon selle näite lihtsalt sellepärast, et olen ise mõne aasta eest selle needusega vastamisi seisnud.

Kui sa avastad, et sinu majja on tekkinud vamm, siis ei aita sellest jagusaamiseks kõigest vammi eemaldamine ja selle juures deklareerimine, et vamm on vastik ja tuleks üldse ära keelata. Ei piisa ka sellest, kui kõik kohad kaitsevahendiga ära pritsida. Et tulemus oleks pöördumatu, tuleb leida põhjus, miks vamm tekib, ja siis teha vastavad muudatused, et kaotada selle levimiseks soodsad tingimused. Kui selgub, et ehitades on jäetud kusagil konstruktsioonides mõni ventilatsioonikoht tegemata või on ajapikku mõnda kohta mädanik sisse löönud ja sealt vamm levima hakanud, siis on lahenduseks need vead likvideerida. Muidu tuleb vamm tagasi.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles