Postimees 1928. aastal: katalaanid kirjutavad Eesti püsimisest

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katalaanide folkloorifestival Tallinnas 2008. aastal.
Katalaanide folkloorifestival Tallinnas 2008. aastal. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Kataloonia keelses päevalehes «La Publicitat» ilmus pärast Eesti iseseisvuse 10. aasta juubeli pidustusi õige ülevaatlik artikkel, mis erapooletult hindab Eesti reforme ja viimaseid välispoliitilisi suhteid.

«On möödunud juba kümme aastat Eesti iseseisvuse väljakuulutamise ajast. See väike balti vabariik sündis riiklikku ellu tõepoolest raskeis tingimusis. Ta geograafiliste piiride ebatäpsus, ta elanikkude rohkearvuline mitmekesidus, ajalooliste traditsioonide puudus ja Venemaa kardetav lähedus olid olud, mis sundisid kahtlema tema tuleviku, selle noore riigi tuleviku pärast. Kui, nagu paljud ettekuulutasid, oleks ebaõnnestunud riigid, mis tekkisid suure sõja järel, oleks vist Eesti esimeste niisuguste sekka arvatud. Tal oli ju palju halvemad elutingimused, kui Poolal, Soomel või Tsecho-Slovakkial.

Siiski, kümme aastat on Eesti juba vaba, ja ta seisab kindlail jalul ja vaatab selge iseteadvusega tulevastele päevadele vastu.

Nende kümne aasta jooksul on Eestil olnud tegemist raskustega, konfliktidega, agitatsiooniga ja ähvardustega. Kuid on osutunud, et Eesti suudab elada iseseisvalt politilist ja majanduslist elu. Ja tänapäev vaatavad Euroopa poliitikatundjad Eestit mitte kui ajutist ja kahtlast riiki, vaid kui kauakestvat riiki, mille asukoht on määratud kohas Baltimere ääres.»

29.03.1928

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles