Ukraina oma Jeanne d’Arc

Kadri Veermäe
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina vangistatud sõjaväepiloot Nadja Savtšenko.
Ukraina vangistatud sõjaväepiloot Nadja Savtšenko. Foto: AP/Scanpix

Ukraina vangistatud sõjaväepiloodi Nadja Savtšenko peaaegu kaks aastat kestnud kinnihoidmine Venemaal päädis sel nädalal ootuspärase tulemusega: ta mõisteti kahe Vene ajakirjaniku tapmises osalemise eest 22 aastaks vangi.

Rostovi oblastis asuva Donetski linna kohus pakkus õigusemõistmist, millel faktide ja õiglusega oli tegemist õige vähe – kohtunike hinnangul on Savtšenko toime pannud tegusid, mille kohta on olemas tõendid, et ta neid kuidagi sooritada ei saanud. Jabur protsess vaid kinnistas Savtšenko kuvandit Ukraina Jeanne d’Arcina – rahvuskangelasena. Oma vaimu ta kohtusaali puuris murda ei lasknud, vaid reageeris otsusele ähvardusega end vajadusel surnuks näljutada ning irooniliste muietega.

Ukraina ülemraada saadikust Savtšenko pääseb ehk siiski tagasi kodumaale, kui Kreml soostub ta kahe Ukrainas vangi langenud Vene sõjaväelase vastu välja vahetama. Sellega aga sulgub järjekordne peatükk pikas konfliktis, mille lõppu ennast ei paista. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles