Õpetajate Lehes täna: eliitkoolide katsetest, Ahhaa uuenemisest, riskilaste aitamisest

Liisa Tagel
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetajate Leht 24.03.2016
Õpetajate Leht 24.03.2016 Foto: ÕL

Õpetajate Leht 24. märtsil:

Ahhaa elusaal uuenes

Ahhaa juhatuse esimehe Andres Juure sõnul on eluslooduse saali eesmärk muuta metsa- ja looduseelu Tartu kesklinnas aasta ringi kättesaadavaks. Uuenenud ekspositsioon vaatleb senisest põhjalikumalt elusloodusesse, räägitakse rohkem taimedest ja lindudest. Endiselt saab näha ka tibude koorumist ja uurida sipelgate ning kalade elu.

Milline värv meeldib kaelkirjakule?

Sellele küsimusele pidi tänavustel eliitkoolikatsetel vastama üks koolipürgijaist. Kui konkurss on viisteist last kohale, on võimatu valida üksnes hea lugemis- ja arvutamisoskuse ning veatult kirjutatud etteütluse põhjal, millega saab hakkama enamik katsetele tulnuist. Tahetakse teada sedagi, kui loovalt laps mõelda ja arutleda oskab. Kindlasti aga ei tohiks oodata lapselt «õigeid» vastuseid.

Meie klassid on väiksed nagu lasteaia sõimerühmad

17. märtsil toimunud linnade ja valdade päevadel esines intrigeeriva ettekandega rahandusministeeriumi kohalike omavalitsuste finantsjuhtimise osakonna nõunik Andrus Jõgi. Ta märkis, et OECD uuringute järgi on Eestis klassitäitumus algkoolis 15 õpilast, mis annab esitatud maade pingereas eelviimase koha – ainult Lätis on klassitäitumus veelgi madalam. Andrus Jõgi toonitas, et meie klassid on pea sama väiksed kui lasteaia sõimerühmad, ja rõhutas, et see avaldab mõju ka õpetajate palgale

Kuidas käituksime meie?

«Seda, et ellujäämise nimel tuleb riiki petta, pannakse tavaliselt pigem riigile süüks, kui et peetakse ennast süüdlaseks,» kirjutab pedagoogikateadlane Maie Tuulik.

Laste vigastamise komitee

«Kui sportlane töötab reklaamitahvlina, siis küsigem, miks riik ajalehe reklaamikülgede olemasolule peale ei maksa,» arutleb Kaarel Tarand.

Tehke oma hotell ja viige messile

Tänapäeva õppija ootab, et õpetaja oleks pigem juhendaja, nenditakse Tallinna teeninduskoolis.

Huviharidus

Millist huviharidust me tahame?

Riskilastega töötajate sekkumisoskused paranevad

Maarjamaa hariduskolleegiumi Emajõe õppekeskus (endine Kaagvere erikool) tegutseb alates 7. märtsist uutes hoonetes. Uus keskkond peaks varasemast rohkem toetama õpilaste toimetulekut ja arengut. Et töötajad tuleksid tundeelu- ja käitumishäiretega lastega senisest paremini toime, on nad kahe aasta jooksul õppinud maailmas tunnustatud sekkumisprogrammide nippe.

Eesti õpetajad tunnevad end autonoomia rakendamisel ebakindlalt

Kui Soomes ja üldiselt ka Saksamaal naudivad õpetajad enamasti ühiskonna toetust ja usaldust, siis Eestis ei usaldata õpetajat kui professionaali piisavalt, kirjutab kasvatusteaduste doktor Maria Erss.

Tallinna parim noorsootöötaja töötab Pääskülas

«Ideaalne noortekeskus on selline, kus noored tahavad ise oma elu põnevaks muuta,» leiab eelmisel aastal Tallinna parimaks noorsootöötajaks valitud Kadri Agu. Ta tunneb rõõmu tööst noortega ja on võtnud oma südameasjaks noortekeskuse ekstreemspordihallis treenivate tõuke- ja trikiratturite, rulasõitjate ning rulluisutajate toetamise.

Tundsin end nagu inglaste laulupeol

Eesti meremuuseumi direktor Urmas Dresen meenutab aastatetagust sõitu Liverpooli, kus parajasti oli käimas Cutty Sark Tall Ships Race’i purjelaevade regatt, mis pakkus erilisi elamusi.

Sõna jõud vs. vaikuse vägi: Käbin & kirjanikud

Vaiksel nädalal on põhjust tõdeda, et jumalik vägi ilmutab end nii vaikuse kui ka sõnana. Totalitaarsed režiimid vaikuse väest palju ei pea, nemad austavad sõna jõudu – ja punariik pidaski kirjanikke ülal, kirjutab Karl Kello.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles